Milosevicset letartóztatták

Mintegy hétórás tárgyalássorozatot követően vasárnap hajnalban véget ért a Szlobodan Milosevics sorsa körüli belgrádi dráma: a volt jugoszláv elnök vérontás nélkül megadta magát az igazságügyi szerveknek és a belgrádi központi börtönbe szállították.

Fotó: Petar Kujundzsics

Szlobodan Milosevics
Hivatalos belgrádi források közlése szerint Milosevicset hajnali fél öt körül vették őrizetbe az előkelő Dedinje negyedben fekvő jugoszláv elnöki rezidencián, ahol a politikus a hatalomból tavaly októberben történt távozása óta lakott. Milosevics nem tanúsított ellenállást és a rendőrség sem alkalmazott kényszerítő intézkedést. Milosevicset átadták a vizsgálóbírónak.

Belgrádi tévék vasárnap kora reggel egymás után sugároztak olyan felvételeket, amelyeken terepjárók kíséretében három személygépkocsi hagyta el a rendőrség által nagy erőkkel körülvett rezidenciát, illetve hajtott be később a belgrádi központi börtönbe. Milosevicset szolgálati beosztással való visszaéléssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják.

Az őrizetbe vételéről szóló első hírek előtt a közelben tartózkodó újságírók öt lövést hallottak a rezidencia felől. Belgrádi sajtójelentések szerint ez Milosevics magántestőreinek vezetője, Szinisa Vucsinics őrizetbe vétele idején történt és Vucsinics ellenállást tanúsított.

Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter a B92 belgrádi tévének elmondta, hogy a lövéseket Milosevics Marija nevű lánya adta le dühében, de a lövedékek senkit sem találtak el. Egyelőre nem tudni, hogy mi történt a Miloseviccsel együtt az épületben tartózkodott többi személlyel, azaz fegyveres testőreivel, családtagjaival és a rezidencia személyzetével.

Milosevics letartóztatásáról összesen mintegy hétórás tárgyalássorozat folyt azután, hogy a rendőrség szombaton hajnalban sikertelen kísérletet tett a volt államfő előállítására. Milosevics péntek délutántól kezdve két napon át nem volt hajlandó átvenni a bírósági idézést, feladni magát a hatóságoknak; a BK TV értesülése szerint szombaton többször is elutasította, hogy megadja magát.

A világ által lélegzetvisszafojtva figyelt drámai események sorában a belgrádi vezetés szombaton határozott támogatásáról biztosította a letartóztatást célzó rendőrségi akciót és kilátásba helyezte, hogy Milosevicset őrizetbe vétele után fegyveres felkelésre való buzdítás miatt is elítélik.

A volt elnök megadásáról szombat éjszaka tárgyalások folytak a rezidencián, amelyekbe Milosevicset pártjának mérsékelt tagjai is bekapcsolódtak. A Politika belgrádi tévé szerb szocialista forrásból úgy értesült, hogy Vojiszlav Kostunica jugoszláv és Milan Milutinovics szerb elnök is beszélt Miloseviccsel, eredménytelenül.

A Politika forrása szerint a rendőrség hajnalban az akció megismétlésére készült, ami egy "klasszikus deszantos akciót" jelentett volna. A hírekből ítélve a végkifejlet másként is alakulhatott volna. Az éjszaka folyamán jelentősen megerősítették a rezidencia köré vezényelt rendőri egységeket.

Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a döntő tényező, amely Milosevicset rábírta a megadásra.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 31.)