Az amerikai védelmi minisztérium szerint a kényszerleszállást végrehajtó felderítőrepülő személyzetének sikerült használhatatlanná tennie a gép fedélzeten található szupermodern felderítő berendezéseket. A Pentagonból származó információk szerint a titkos felderítési adatokat is megsemmisítette a legénység, mielőtt a kínai katonák a helyszínre érkeztek volna.

Amerikai védelmi minisztériumi források szerdai közlése szerint a vasárnap kínai területen kényszerleszállást végrehajtott amerikai kémrepülőgép személyzete minden titkos felderítési adatot megsemmisített, mielőtt a kínai katonák átvették a gép feletti ellenőrzést.

A név nélkül nyilatkozó Pentagon-illetékes azt mondta, hogy a személyzetnek volt ideje az előírásszerű megsemmisítési eljárás teljes elvégzésére. Ez nem csupán maguknak az adatoknak a törlését, hanem a titokhordozó berendezéseknek a használhatatlanná tételét is
jelenti egyúttal.

A Fehér Ház eközben ismételten azt hangoztatta, hogy az ügyet egyszerű balesetnek tekintik, és nem akarják, hogy "nemzetközi incidens" szintjére emelkedjék. Amerikai részről hivatalosan már többször elutasították azt a kínai követelést, hogy - a 24 tagú személyzet és a gép visszaadása fejében - az Egyesült Államok kérjen bocsánatot.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati illetékes úgy vélekedett: az elképzelhető, hogy amerikai részről kifejezzék sajnálkozásukat a kínai pilóta halála miatt, ha bebizonyosodik, hogy a légi ütközési baleset következtében a pilóta valóban életét vesztette. Ez azonban nem öltheti az esetért való amerikai bocsánatkérés formáját, mert az amerikai kémrepülőgép - Washington hivatalos álláspontja szerint - nemzetközi légtérben volt, amikor üldözőbe vették a kínai gépek.

(MTI)

Korábban:

(2001.04.04.)