Az orosz légiirányítók megfelelő engedélyek hiányára hivatkozva csütörtökön kiutasították az orosz légtérből a Delta Airlines amerikai légitársaság menetrendszerű, az Egyesült Államokból Japánba tartó gépét.

Az Eho Moszkvi rádióállomás jelentése szerint a Delta képviselői nem tudták mire vélni az elutasítást, amelynek nyomán az amerikai gépnek húsz perc után vissza kellett fordulnia, és el kellett hagynia az orosz légteret. A Delta szerint félreértésről lehet szó.

Moszkvában viszont az esetet egyértelműen összefüggésbe hozzák azzal a napokban életbe lépett washingtoni korlátozással, hogy az orosz és a fehérorosz állampolgároknak tranzitvízumra van szükségük, még akkor is, ha csak átmenetileg tartózkodnak az Egyesült Államok légterében.

Alekszandr Jakovenko orosz külügyi szóvivő csütörtöki nyilatkozatában megerősítette, hogy "nem maradnak válasz nélkül" az orosz állampolgárokat sújtó amerikai korlátozások. "Az orosz fél fenntartja magának a jogot, hogy hasonló lépéseket tegyen az amerikai állampolgárok tekintetében is, és úgy vélem, ezeket az intézkedéseket be is vezetik" - közölte az orosz külügyminisztérium képviselője.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 28.)