Milosevics legbelsőbb szövetségesei közé szűkebb családja és munkatársai tartoztak. A munkatársak egytől egyig Milosevicsnek köszönhették hatalmi előmenetelüket. Közülük néhányan kivonultak a közéletből, némelyek elfordultak a volt diktátortól. A belső kör két embere bűntársként szerepel a Milosevics ellen folytatott eljárásban.

Az egyik legközelebbi szövetséges
Milan Milutinovics, aki Milosevics legközelebbi szövetségesei közé tartozott, 1997-ben viták között választották Szerbia elnökének. Fontos pártbéli szövetségesnek számított Nikola Sajnovics is, aki miniszterelnök-helyettesként gyakorlatilag a volt kormányfő szóvivője volt. A Miloseviccsel együtt ellenük is felmerült háborús bűnök vádja miatt sorsuk véglegesen összefonódott a volt miniszterelnökével.

Milutinovics egyelőre úgy tesz, mintha semmi sem történt volna, Sajnovics kivonult a közéletből - írja a BBC.

Mira Markovics és a JUL

Milosevics felesége, Mira Markovics szintén pártvezető. A kicsi, de annak idején befolyásos Egyesült Jugoszláv Baloldal (JUL) elnöke. A szocialisták volt fő koalíciós partnere, az újkommunista retorikájú JUL komoly befolyással bírt a gazdaságban és a közéletben is. A Milosevicset elsöprő események után a JUL tagjai lemondásra kényszerültek az üzleti szférában és az állami intézményekben betöltött befolyásos tisztségeikről.

A jelek szerint a szocialisták ejteni kívánják a JUL-t mint koalíciós partnert, mert komoly választási hátránynak tekintik a bukott diktátor felesége által vezetett pártot.

Marko Milosevics

Milosevics fia, a szökevény playboy a BBC értesülései szerint március elején egy szibériai hotelben tartózkodott, az orosz maffia védelmét élvezve. Apja uralma idején Marko pazarló életéről vált hírhedtté. A Milosevics fiú éjszakai szórakozóhelyeket üzemeltetett, és kezében tartotta a szerbiai cigarettacsempészetet is. A fiú feleségével, és csecsemőkorú gyermekével együtt elhagyta Szerbiát, nem sokkal azután, hogy apját megfosztották hatalmától.


A Milosevics család családfő nélkül. A feleség Mira, a fiú Marko és a lány Marija Fotó: Reuters

Vojiszlav Seselj és a radikálisok

Seselj volt miniszterelnök-helyettes és az ultranacionalista Radikális Párt vezetője, Milosevics bukása után látványos fordulatot vett az újonnan megválasztott Kostunicáék felé.

A korábban, 1988-ban Milosevicsékkel koalícióra lépett Seselj és pártja jelentős szerepet játszott a koszovói konfliktus kiéleződésében. Az utóbbi időben azonban a volt koalíciós partnerek között megromlott a viszony, a tavaly őszi választásokon Seseljék saját elnökjelölttel képviselték magukat.

Nem sokkal a Milosevicsre nézve végzetes tavaly őszi választások után Seselj eltávolodott korábbi szövetségesétől. A Radikális Párt - egybehangzóan Milosevics ellenzékével - Kostunica győzelmét ismerte el, Seselj több ügyben is Kostunica álláspontját tette magáévá. Seselj a BBC értesülései szerint szívélyes kapcsolatot ápol a jelenlegi miniszterelnökkel.

A Karics testvérek és az üzleti oligarchia

Bogoljub Karics és testvérei a háborúk és a szankciók által beárnyékolt gazdaság legsikeresebb szereplői voltak. Az üzleti engedélyeket és politikai szívességeket kézpénzért áruba bocsátó Milosevics-érában a tehetős Karics testvérek és a hatalom között szimbiózis alakult ki.

Bogoljub Karics jelenleg Moszkvában tartózkodik, meg nem erősített hírek szerint azért, hogy előkészítse a terepet a Karics testvérek tevékenységének Oroszországba helyezésére.

Milosevics katonái

A Milosevics által védelmi miniszterré kinevezett Ojdanics tábornokot szintén háborús bűnökkel vádolják. A tábornok a belgrádi hatalomváltás óta kerüli a közszereplést. Utódja a vezérkari főnökségben Nebojsa Pavkovics, aki annak ellenére megtarthatta pozícióját, hogy a hatalomváltás után komoly tisztogatások folytak a hadseregben, és hogy Kostunica táborában többek követelték távozását, minthogy Milosevics közeli szövetségesének számít.

A rendőrségi emberek

A család közeli barátja és a titkosrendőrség feje,
Markovics
Vlajko Stojiljkovics volt belügyminisztert és szocialista párti vezető tisztviselőt szintén háborús bűntettekkel vádolják Hágában. Rade Markovics, Milosevics titkosrendőrségének feje a Milosevics házaspár közeli barátja. Ő kísérte ki Milosevics fiát és más személyiségeket a belgrádi repülőtérre, hogy biztosítsa zökkenőmentes távozásukat a volt elnök bukása után. Markovicsot februárban letartóztatták. Milosevics ellenzéke és több emberi jogi csoport azzal vádolja, hogy több politikai gyilkosság hátterében is ő áll.

A volt elnök bűntársai

A BBC által Milosevics belső körébe számítottak közül Nikola Sajnovicsot és Radomir Markovicsot a volt miniszterelnök bűntársaiként hivatali helyzettel való visszaéléssel és bűntett elkövetésére való szövetkezéssel vádolják. Hasonlóak a vádak a másik két bűntárssal, Mihalj Kertesszel és Jovan Zebiccsel szemben is.

Ajánló:

(angolul)