George W. Bush amerikai elnök szerint az Egyesült Államoknak sikerült haladást elérni az amerikai felderítő repülőgép Kínában fogva tartott 24 fős legénységének hazatérése ügyében. A kínaiak még mindig bocsánatkérést várnak az USA-tól.

Fotó: Win McNamee

A bizakodó Bush
feleségével Laurával
"Intenzív párbeszédet folytatunk a kínai kormánnyal és keményen dolgozunk azon, hogy hazahozzuk a katonákat és úgy vélem, hogy van előrelépés az ügyben" - mondta Bush üzletemberek előtt. Colin Powell amerikai külügyminiszter korábban hasonlóképpen nyilatkozott.

Pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy jól haladnak a tárgyalások, a felek konkrét javaslatokkal álltak elő a helyzet gyors megoldására. Powell az újságíróknak elmondta, hogy a 24 amerikai ellátása kielégítő, egy katonai lakótelepen kettesével szállásolták el őket, kivéve a személyzet három nőtagját, akiket egy szobába osztottak be, illetve a gép parancsnokát, akit külön őriznek. A legénység jó egészségnek örvend és optimista. "

Ari Fleischer fehér házi szóvivő néhány órával Powell tájékoztatója előtt úgy fogalmazott, hogy az "intenzív diplomácia" hatására a párbeszéd hangneme enyhült és ez optimizmusra ad okot.

(MTI)

Korábban:

(2001. április 6.)