Újabb találkozóra kerül sor pénteken délelőtt a Kínában fogva tartott amerikai kémrepülőgép legénysége és az Egyesült Államok diplomatái között. Peking azonban továbbra is elégtelennek tekinti az amerikai "sajnálkozást". Pénteki hongkongi sajtójelentések szerint öt újabb amerikai kémrepülőt fedeztek fel a kínai partoknál, de a kínai légierő tíz gépe üldözőbe vette és távozásra kényszerítte őket.

A vasárnapi incidens óta eddig csak egyszer, kedden találkozhatott a 24 főnyi amerikai legénység a külképviselet tagjaival. Az újabb találkozó helyszíne pénteken ismét Hajnan szigetén, Hajkou város, ahol a kémrepülő leszállt az összeütközést követően.

A kínai kormányt eddig nem elégítette ki Washington "sajnálkozása". George Bush csütörtöki kijelentésére reagálva a pekingi külügyminisztérium szóvivője közölte: az amerikai elnöki nyilatkozat "jó irányban tett lépés", de nem elegendő ahhoz, hogy szabadon engedjék a legénységet és visszaszolgáltassák a gépet.

A chilei látogatáson tartózkodó Csiang Cö-min kínai államfő arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy legyenek tekintettel a két ország kapcsolatainak "magasabb érdekeire" a válság megoldásának keresésében. Konkrét javaslatot azonban ő sem tett, csak homályos szavakkal utalt a kölcsönös bocsánatkérés lehetőségére. "Sok
országban jártam, és úgy vélem, teljesen normális dolog, ha két ember egymásnak ütközik, mindkettő azt mondja: bocsánat" - jelentette ki a kínai elnök.

A pénteki kínai sajtó érezhetően enyhített az előző napok hangnemén. Bár egyik lap sem kommentálta az amerikai álláspont változását, elsősorban az eltűnt kínai pilóta utáni keresésre, valamint a kínai verziót támogató nemzetközi reagálásokra fektették a hangsúlyt.

Pénteki hongkongi sajtójelentések szerint kínai vadászbombázók amerikai kémrepülőgépeket vettek üldözőbe csütörtökön a kínai partok közelében. A Ven Vej című lap, meg nem nevezett pekingi forrásra hivatkozva azt közölte, hogy öt újabb amerikai kémrepülőt fedeztek fel a kínai
partoknál, de a kínai légierő tíz gépe üldözőbe vette és távozásra kényszerítette őket. Ez volt az első ilyen jellegű incidens a vasárnapi ügy óta.

A hongkongi lap úgy tudja, hogy tavaly az Egyesült Államok 950 esetben küldött felderítő repülőgépeket a kínai partok fölé.

(MTI)