Lengyelországban nemzetközi zsidó szervezetek tiltakozásai nyomán bezárattak egy diszkót. A mulatóhely a volt auschwitzi koncentrációs tábor közvetlen közelében feküdt. A város polgármestere kiállt a diszkó mellett, de a tartományi kormányzó a mulató építési engedélyének visszavonásával bezáratta a helyet.

A lengyelek bezárattak egy diszkót az auschwitzi koncentrációs tábor közelében - jelentette a CNN. A diszkó csupán 1,5 km-re volt a tábor maradványaitól, és több zsidó szervezet is tiltakozott emiatt. A Simon Wiesenthal Központ szerint a diszkó arra bátorította a fiatalokat, hogy a világtörténelem legnagyobb zsidó temetőjének közvetlen közelében táncoljanak.

A éjszakai szórakozóhelyet 2000 nyarán nyitották meg a volt koncentrációs tábor közelében, ahol a náci megszállók közel 1,5 millió, többnyire zsidó ember halálát okozták. A CNN szerint a lengyel kormány elítélte a mulatóhely megnyitását, de korábban nem találtak törvényes kifogást a bezárásához.

A diszkó amúgy népszerű a helyi fiatalok körében, akik panaszkodnak, hogy nem tudnak normális életet élni egy olyan városban, amelyet mindenki csak a koncentrációs táborral kapcsolatban ismer.

Az oswiecimi (Auschwitz) polgármester megpróbált a diszkó védelmére kelni, mondván, hogy az épület kívül van azon a területen, ahol törvény tiltja az elpusztított emberek emlékét sértő tevékenységeket. Nemzetközi zsidó szervezetek azonban szorgalmazták a mulatóhely bezárását.

A diszkót végül Ryszard Maszlowski, Malopolska tartomány kormányzója záratta be, az épület építési engedélyének visszavonásával. A lengyel kormány üdvözölte a döntést - írja a CNN.

Ajánló:

(lengyelül)