A horvát köztársasági elnök kész Hágába utazni, hogy a Nemzetközi Törvényszék előtt tanúskodjon Szlobodan Milosevics ellen, ha a volt jugoszláv elnököt ott állítják bíróság elé. Stipe Mesic közölte: amennyiben Hága pert indít a volt Jugoszlávia katonai vezetése vagy Milosevics ellen, és őt tanúként megidézik, elutazik Hágába.

Stipe Mesic már korábban is tett tanúvallomást
Hágában, és újabb meghallgatásakor is megerősítené, hogy meggyőződése szerint Milosevics volt az, aki háborút robbantott ki a volt Jugoszláviában. Mesic kiemelte, elsősorban nem azért tanúskodna Hágában, mert kedvét lelné abban, hogy bárkit - akár Milosevicset - megbüntessen a Nemzetközi Törvényszék, hanem azért, hogy kiderüljön az igazság, és a bűnösök elnyerjék büntetésüket.

A Vjesnik című zágrábi napilap szerdai számában már arról írt, hogy Szlobodan Milosevicsre akár halálbüntetést is kiszabhatnak, ha hazájában állítják bíróság elé. Az egykoron vezető horvát napilap, amely mára elveszítette politikai befolyásának jelentős részét, Zoran Djindjics szerb miniszterelnököt idézve adott hírt a volt jugoszláv elnököt fenyegető súlyos büntetés lehetőségéről. A Vjesnik idézte Djindjics egyik sajtónyilatkozatát,
amelyben kifejtette: "feltételezhető, hogy Milosevicset halálra ítélik, ám a büntetést életfogytig tartó börtönre változtatják". Djindjics szerint a Milosevics elleni vádemelés előkészítése még két hónapig is eltarthat, majd ezt követően a felesége ellen is vádat emelnek, így Mira Markovics, a Jugoszláv Baloldal (JUL) vezetője sem sokáig marad szabadlábon.

A Vjesnik emlékeztetett arra, hogy Jugoszláviában paradox jogi helyzet alakult ki, miután a Szerbia és Montenegró szövetségéből álló Jugoszlávia eltörölte a halálbüntetést, ám Szerbia -
köztársasági szinten - még nem. Milosevics esetleges halálbüntetése így ugyan jogerős lenne, de nem hajtanák végre. E paradox helyzet alapján sugallják egyes kommentátorok Milosevicsnek azt, hogy adja fel magát Hágának, mert ott bizonyosan - a halálbüntetésnél - enyhébb ítéletre számíthat - olvasható a Vjesnikben.

A lap idézte Vladan Batics szerb igazságügyi minisztert, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a horvátországi Norac-ügyhöz hasonlóan Milosevicset a hágai Nemzetközi Törvényszék szempontjai alapján fognák perbe. Mirko Norac nyugalmazott horvát tábornokot gospicsi szerb civilek 1991-es lemészárlásának vádjával vették őrizetbe. A hágai ENSZ-bíróság bejelentette, nem kéri Norac kiadását Zágrábtól, az ügyet a horvát igazságszolgáltatásra bízza.

(MTI)