3 millió dolláros óvadékot kér egy svájci bíróság a Kreml volt gazdasági vezetőjéért<br/>

Vágólapra másolva!
A pénzmosással és korrupcióval vádolt Pavel Borogyint közel 3 millió dolláros óvadék fejében bocsátják szabadon svájci őrizetéből. A Kreml volt gazdasági vezetőjét januárban vették őrizetbe New Yorkban. Borogyin a vád szerint 25 millió dolláros kenőpénzt vett fel svájci cégektől a Kreml renoválásáról szóló szerződés fejében. A pénz egy része állítólag Borisz Jelcin volt orosz elnök felesége, illetve leányai bankszámlájára került.
Vágólapra másolva!

Pavel Borogyin, a Kreml hivatalának pénzmosással és korrupcióval vádolt egykori vezetője óvadék fejében elhagyhatja a svájci őrizetet és visszatérhet Oroszországba - döntött csütörtökön a genfi bíróság. A testület 5 millió svájci frankos - közel 3 millió dolláros - óvadékot rótt ki annak fejében, hogy Borogyin, ügyvédei kérésének megfelelően, szabadlábon védekezhessen.

A vádlott az összeg megfizetéséig börtönében marad, és azt követően a vizsgálóbíró bármikor visszahívhatja Svájcba. A döntés kihirdetése után Borogyin egyik védője már úgy nyilatkozott, hogy az orosz állam minden valószínűség szerint ki fogja fizetni az óvadékot, amire az orosz-fehérorosz államszövetség államtitkárságának tájékoztatása szerint akár már csütörtökön sor kerülhet.

Ennek alapján Borogyin már az elkövetkező két nap folyamán elutazhat Oroszországba. A most 54 éves vádlott Borisz Jelcin elnöksége idején volt a Kreml gazdasági vezetője. A vád szerint ebben az időszakban 25 millió dolláros kenőpénzt fogadott el két svájci cégtől a Kreml épületének renoválásáról szóló szerződés fejében. Az a gyanú is felvetődött, hogy a pénz egy része Jelcin felesége, illetve leányai bankszámlájára került.

Az orosz hatóságok is vizsgálódtak az ügyben, ők azonban lezárták a nyomozást, ami viszont nem befolyásolta a svájci ügyészség hozzáállását.

Pavel Borogyint januárban New Yorkban - svájci nemzetközi elfogatóparancs alapján - vették őrizetbe, amikor az orosz-fehérorosz államszövetség államtitkáraként George Bush elnök beiktatására az Egyesült Államokba érkezett.

(MTI)