Kína nem garantálja, hogy a területén leszállásra kényszerült kémrepülőgépet is visszaszolgáltatja az Egyesült Államoknak. Az USA viszont nem hajlandó abbahagyni a kínai partok mentén végzett felderítő repüléseit. A gép legénységét csütörtökön engedték el. A legénység vallomásai alapján az amerikaiak a kínai pilótát teszik felelőssé a balesetért.

Kína tegnap hazaengedte az amerikai kémrepülőgép legénységét, akiket április 1-je óta tartott őrizetben, miután a repülőjük egy kínai vadászgéppel történt ütközés után kényszerleszállást hajtott végre Hainan szigetén egy kínai támaszponton - írja a BBC. A legénységet Hawaiin vastapssal és rézfúvósokkal köszöntötték.

A 24 főnyi személyzet otthoni, 12 órás alapos kihallgatása során bebizonyosodott, hogy a gyorsabb és jobb manőverezési képességű kínai vadászgép volt a felelős az ütközésért, nem pedig a lomhább amerikai kémrepülő - közölték amerikai illetékesek.

A kínaiak azonban az ügyet egyértelműen az Egyesült Államok felett kivívott diadalként kezelik. A kínai hadsereg hivatalos lapja szerint a kínai nemzeti méltóság győzelmet aratott az amerikai arroganciával szemben - jelentette a BBC.

A pilóták hazaengedésével azonban még nem oldódott meg az ügy Kína és az USA között. Peking eddig még nem mutatott hajlandóságot arra, hogy a pilótákkal együtt a csúcstechnikával telepakolt gépet is visszaszolgáltassa. "Kínának jogában áll aprólékosan átvizsgálni a gépet" - közölte Zsang Csi-jüe kínai külügyi szóvivő.

A kínai követelésekkel szemben az amerikaiak nem hajlandók megszüntetni felderítő repüléseiket a kínai partok mentén.

Bush, aki korábban békülékeny hangot ütött meg a kínai pilóta eltűnésével és a jogtalan kényszerleszállással kapcsolatban, úgy tűnik, a pilóták elengedése óta bekeményített. "Kétségtelen, hogy az Egyesült Államok és Kína újabb kellemetlen helyzetekbe kerülhet, mert a két ország között alapvető nézeteltérések vannak" - közölte az elnök.

Ajánló:

(angolul)