Az Egyesül Államok ismét felszólította Kínát, hogy szolgáltassa vissza az április elsején kínai területen kényszerleszállást végrehajtott amerikai kémrepülőgépet. Kína viszont ragaszkodik ahhoz, hogy csak a gép teljes átvizsgálása után döntenek a repülőgép sorsáról.

Colin Powell, amerikai külügyminiszter szerint a kínaiak már mindent felforgattak a gépen vizsgálataik során. Powell közölte: "ez a mi gépünk, és elvárjuk, hogy visszaadják".

A kínai külügyminiszter ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy Kína az incidens áldozata, és először elvégzik a gép teljes vizsgálatát, és majd csak ezután döntenek arról, hogy visszaszolgáltatják-e a repülőgépet.

Amerikai és kínai diplomaták várhatóan április 18-án találkoznak, hogy tárgyaljanak a gép sorsáról és az egész incidensről.

A gép 24 fős legénységét Kína csütörtökön engedte haza, miután az Egyesült Államok sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. A legénység jelenleg Hawaii-ban van, ahol részletesen kikérdezik őket a történtekről. Valószínűleg szombat délután térhetek haza Washingtonba, ahol körülbelül 10 ezren - köztük katonai vezetők - ünnepséggel várják őket- írja a BBC.

Ajánló:

A spaceimaging.com felvétele

Korábban:

(2001. április 13.)