A Király Autóklub felmérése szerint a brit sofőrök több mint a fele nem ismeri fel az összes közlekedési táblát. A felmérés a KRESZ első kiadásának 70. évfordulója alkalmából történt.

A felmérés során 500 jogosítvánnyal rendelkező embert kérdeztek meg. Minden öt emberből három a szarvasmarhát ábrázoló háromszögletű táblára azt mondta: biztosan a száj- és körömfájás járványra figyelmeztet. A békák vándorlására figyelmeztető táblára pedig többen azt mondták: valószínűleg azt mutatja, hogy egy francia étterem van a környéken.

A brit Királyi Autóklub Alapítvány igazgatója, Edmund King azt mondta a BBC-nek: "A KRESZ-szel most is csak annyira vannak tisztában az emberek, mint 70 évvel ezelőtt, amikor készült. Annak ellenére, hogy a KRESZ-könyv még most is bestsellernek számít, az emberek csak megveszik, de nem olvassák el. A többség még az alapvető táblák jelentésével sincs tisztában. Fel kellene frissíteni a tudásukat."

Az autóklub emberei London és Glasgow környékén állították meg az autósokat, és megmutattak nekik néhány táblát. A kétsávos út végét jelző táblát például csak a megkérdezettek 10 százaléka ismerte fel, 20 százalék pedig azt mondta rá, hogy azt jelenti: a közeledő autónak elsőbbsége van, mert egyirányú út következik.

Az oldalszélre figyelmeztető táblára 5 százalék azt mondta: papírsárkány-eregető helyet jelöl, míg 50 százalék azt hitte, ez a tábla jelzi a sebességkorlátozás végét.

Háromból két sofőr vallotta azt, hogy a jogosítványa megszerzése óta egyáltalán nem nézett bele a KRESZ-könyvbe.

Ajánló:

(angolul)