Jeruzsálemben őrizetbe vették az izraeli atomfegyverprogram egyik vezetőjét - adta hírül a The Sunday Times. Jichák Jaakov tábornok az izraeli hadsereg kutatási és fejlesztési hivatalának volt a főnöke. Jaakovot atomtitkok kiszivárogtatása miatt tartóztatták le.

A 75 éves nyugállományú Jicghák Jaakov dandártábornokot kihallgatták, mert viszonya volt egy orosz nővel, aki kapcsolatuk révén megtudhatott egyet s mást a tevékenységéről. A brit lap megírta, hogy az izraeli védelmi miniszter különleges belbiztonsági hivatala már március 28-án őrizetbe vette a kutatót, de a hatóságok megtiltották mindennemű anyag közzétételét az ügyről. Jaakov állítólag közvetlenül részt vett az izraeli atomprogramban, egyrészt katonaként, másrészt pedig az ipari minisztérium volt vezető kutatójaként. A tudós 25 éve vonult nyugdíjba a hadseregtől.

A Sunday Times utal egy korábbi hasonló ügyre, amikor egy bizonyos Mordeháj Vanunu, izraeli atomenergetikai technikus 1986-ban a brit lap hasábjain részleteket árult el az izraeli atomprogramról. Vanunu azt állította, hogy Izrael már mintegy száz atomfegyvert halmozott fel arzenáljában. Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad egyik ügynöke - egy nő - Londonból Rómába csalogatta Vanunut, ahol elrabolták, majd Izraelbe szállították. Vanunut 18 évi börtönbüntetésre ítélték, 11 évet töltött magánzárkában.