A jugoszláv kormányfő szerint Montenegróban egyelőre nem szabad népszavazást tartani az önrendelkezésről, és a voksolást mindenképpen párbeszédnek kell megelőznie. Zizics szerint a Djukanovics győzelmével véget ért választások a függetlenség kérdésében megosztottságot mutattak.


Djukanovics győzelme után
Zoran Zizics jugoszláv kormányfő szerint nem szabad népszavazást szervezni az önrendelkezésről Montenegróban hat hónapon belül, és a voksolást mindenképpen párbeszédnek kell megelőznie.

A Belgrádhoz lojális montenegrói koalícióhoz tartozó Zizics úgy vélekedett, hogy az április 22-én Montenegróban tartott törvényhozói választások "megosztottságot mutattak a függetlenség kérdésében", éppen ezért van szükség a mielőbbi párbeszédre. A szavazást a Milo Djukanovics elnök vezette függetlenségpárti szövetség nyerte meg, kis különbséggel.

Zizics szerint Montenegrónak "belső harmonizációra, valamint a jugoszláv föderáció új meghatározására" van szüksége. A jugoszláv miniszterelnök egy esetleges népszavazás feltételeként szabta a választói névjegyzékek megvizsgálását, valamint a sajtó és a rendőrség nagyobb szabadságát, mivel - állította - "mindkettő a jelenlegi hatalom teljes ellenőrzése alatt áll".

Mivel Milo Djukanovics koalíciójának nincsen abszolút többsége a montenegrói parlamentben, az elnöknek szüksége van a radikális függetlenségi Liberális Szövetség támogatására. A liberálisok azonban ennek fejében több minisztériumot követelnek, valamint azt, hogy a népszavazásról szóló új törvény elfogadását követő hat hónapon belül voksoljanak az önrendelkezésről.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. április 24.)