A kínai kormány hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államok képviselői átvizsgálják azt az amerikai kémrepülőgépet, amelyet április elsején egy kínai vadászgép leszállásra kényszerített Hajnan szigetén. A hírt vasárnap a hivatalos Új Kína hírügynökség közölte.

Fotó: Reuters

A légibalesetet előidéző Wang Wei, itt
még e-mail címét mutatja az amerikai pilótáknak
"Tekintettel arra, hogy befejezte vizsgálatát és a bizonyítékok összegyűjtését, amely kiterjedt az amerikai repülőgépre is, valamint szem előtt tartva az ilyen ügyek kezelésére vonatkozó nemzetközi példákat, a kínai fél úgy határozott, hogy engedélyezi az amerikai félnek repülőgépe átvizsgálását a lingsuji repülőtéren" - olvasható a hírügynökségi jelentésben, amelyet a Reuters idézett. A beszámoló szerint a legutóbbi pekingi tárgyalásokon az amerikai küldöttség beleegyezett: fontolóra veszi, hogy kártérítést fizessen Kínának.

"A két fél újabb tárgyalási fordulót tart majd, hogy meghatározza az amerikai fizetés pontos összegét, valamint a tételeket, amelyeket fedezni fog" - írta az Új Kína. Peking nem tágít álláspontjától, amely szerint az amerikai EP-3 felderítőgép ütközött neki a kínai vadászgépnek. Az F-8-as pilótája meghalt, miután ejtőernyővel kiugrott a Dél-kínai-tenger felett.

Az incidens válságot idézett elő az Egyesült Államok és Kína viszonyában, mert a pekingi vezetés visszatartotta a felderítőgép 24 fős legénységét, és csak 11 nap elteltével engedélyezte hazatérésüket.

(MTI)

Korábban:

(2001. április 18.)