Bush telefonon tájékoztatta Putyint beszéde főbb gondolatairól

George Bush amerikai elnök kedden felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tájékoztassa közép-európai idő szerint kedd estére tervezett, a nukleáris fegyverzettel és a rakétavédelemmel foglalkozó beszéde főbb gondolatairól. Az orosz elnök a beszélgetés során megerősítette, hogy országa kész együttműködni az Egyesült Államokkal a nukleáris fegyverzetek további csökkentése, a potenciális veszélyek elhárítása érdekében.

Az Egyesült Államok nem kíván a hadászati stabilitást befolyásoló egyoldalú lépéseket tenni - közölte kedden George Bush amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Bush azért hívta fel Putyint, hogy tájékoztassa közép-európai idő szerint kedd estére tervezett, a nukleáris fegyverzettel és a rakétavédelemmel foglalkozó beszéde főbb gondolatairól.

Az orosz elnök a beszélgetés során megerősítette, hogy országa kész együttműködni az Egyesült Államokkal a nukleáris fegyverzetek további csökkentése, a potenciális veszélyek elhárítása érdekében. Közölte: ezt úgy kell tenni, hogy érvényben maradjanak az utóbbi harminc évben a leszerelés érdekében megkötött szerződések. Az AP ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá: Washington már többször kérte, hogy változtassák meg a rakétaelhárító rakétarendszerekről 1972-ben kötött ABM szerződést, alakítsák úgy át, hogy "beleférjen" az Egyesült Államokban tervezett új országos rakétavédelmi rendszer, ám Moszkva máig ellenzi ezt.

Az amerikai és orosz elnök beszélgetésében kitért a regionális problémák kezelésére is, különös tekintettel a közel-keleti helyzet rendezésére.

Bush és Putyin szót ejtett a nyárra tervezett csúcstalálkozójáról, amelynek előkészítésében fontos állomás lesz az amerikai külügyminiszter május közepi moszkvai látogatása.

Megállapodtak abban, hogy - függetlenül attól, mikor lesz a csúcstalálkozó - továbbra is rendszeresen tartják a kapcsolatot, folyamatosan konzultálnak az orosz-amerikai kapcsolatok és a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről.

(MTI)

Korábban:

(2001. április 28.)