Garzón bíró Silvio Berlusconi mentelmi jogának visszavonását kéri az olasz parlamenttől

Baltasar Garzón bíró, a madridi Országos Bíróság vizsgálóbírója - aki Augusto Pinochet chilei diktátor perbefogását is kezdeményezte - azt kérelmezte az olasz parlamenttől, hogy vonja vissza Silvio Berlusconi mentelmi jogát, hogy ki lehessen vizsgálni spanyolországi adóügyi visszaéléseit, amelyeket a részben az ő tulajdonában lévő magán televíziós csatorna, a Tele 5 élén követett el.

A Garzón által megfogalmazott kérelmet a spanyol kormány nevében a római spanyol nagykövet adta át a múlt hét keddjén az olasz külügyminisztériumban. Berlusconi jogi sértetlenséget élvez az Európa Parlamenti és az Európa Tanácsi posztja miatt, de a sértetlenséget az olasz parlament visszavonhatja. Az erre vonatkozó döntés - az El Mundo híre szerint - mindenképpen csak a május 13-i általános választásokat követően megalakuló parlamentben születhet meg, legalább kétharmados többség alapján. Amennyiben Berlusconi jogi sérthetetlenségét visszavonják, Garzón bíró kihallgathatja, házkutatást rendelhet el nála, és lehallgattathatja a telefonját.

Berlusconi és a Tele 5 vezetősége ellen Spanyolországban elkövetett adócsalás miatt indult kivizsgálás. A Berlusconi tulajdonában lévő Finivesthez tartozó spanyol magán televíziós csatorna vezetői állítólag külföldre mentettek többmilliárd pezetás összegeket, és nem tettek eleget az adóügyi hivatallal szemben fennálló kötelezettségeiknek. Az olasz politikus szerint Garzón bíró nem illetékes az ügyben, de most a madridi Országos Bíróság, a Legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság Garzónnak adott igazat, és támogatta a kérelmét.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 24.)