Közlekedési káoszt okoztak a tüntetők Londonban

Teljes közlekedési káoszt okoztak a május elseje alkalmából szervezett antikapitalista, globalizáció-ellenes tüntetések a brit főváros központjában. A kora reggel kezdődött több tucat tiltakozó megmozdulás délig békésen zajlott, csak három őrizetbe vételre került sor. A tavalyi hasonló tüntetések vandál pusztításba torkolltak, és tucatnyi személy sérüléséhez és több mint 90 tüntető őrizetbe vételéhez vezettek.

A londoni hatóságok páratlan biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, hogy elkerüljék az egy évvel ezelőtti anarchikus állapotokat. Több mint hatezer rendőr járőrözik a főváros központjában, a West Enden, a Sohóban, a Covent Gardenben és a kormányzati negyedben, valamint a londoni Cityben. A rohamrendőrök mindenhol készenlétben állnak. Elővigyázatosságból védőállványt vontak számos szobor, emlékmű köré; jó néhány üzleti vállalkozás úgy döntött, hogy zárva tart, sőt bedeszkázza kirakatait. A londoni City intézményei felszólították alkalmazottaikat: kerüljék a feltűnést, kivételesen ne öltönyben, aktatáskával érkezzenek munkahelyeikre, nehogy a tüntetők célpontjaivá váljanak.

A rendőrség vezetői kizárták ugyan, hogy gumilövedékkel, vízágyúval lépjenek fel az erőszakos tüntetők ellen, de arra figyelmeztettek, hogy az erőszak első jeleire őrizetbe vesznek minden bajkeverőt. A rendőrség attól tart, hogy a tüntetések mintegy ezer fős "kemény magja" készül arra, hogy délután a London központjában, az Oxford Streeten és a Cityben erőszakkal is hangot adjon tiltakozásának.

A reggel kezdődött első felvonulásokat a környezetvédők szervezték, akik karneváli hangulatban indultak el a központi pályaudvarok körzetéből a belváros felé több mint 600 kerékpárossal az élen, csengők berregtetésével, hogy a brit főváros közlekedésének, a levegő minőségének a javítását sürgessék. Hasonló okból tiltakozók százai ülőtüntetésekkel tartóztatták fel a főváros zsúfolt főútvonalainak forgalmát. A több ezer felvonuló délben a parlamentnél és a Trafalgar téren gyűlt össze, utóbbin Mary Poppinsok tucatjai etették a galambokat, tiltakozva a londoni polgármester azon döntése ellen, hogy a törvény erejével tiltja be a madarak etetését a brit főváros központjában.

(MTI)