Nem lesz hosszú életű az új lengyel választási rendről szóló törvény

Aleksander Kwasniewski lengyel államfő hétfőn este aláírta a szejm és a szenátus új választási rendjéről szóló törvényt. Egyben bejelentette, hogy szeptember 23-ra tűzte ki a parlamenti választásokat. Az államfő közölte, hogy az őszi választások után tervezetet nyújt be az új választási rend módosítására, amelyben egyebek között javasolni fogja a visszatérést a korábbi szavazatszámlálási módszerhez.

A parlament az új törvényben az úgynevezett módosított Saint Lague-féle szavazatszámlálási módszert fogadta el, amely a kis és közepes pártoknak kedvez. Eddig a d´Hondt-módszert alkalmazták, amely a nagy pártok számára volt kedvező, érthető tehát, hogy a jelenlegi közvélemény-kutatások alapján a választások fő esélyesének tekintett Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) a régi, míg az összes többi parlamenti párt az új módszer híve.

Kwasniewski döntését indokolva azt mondta, hogy az 1998-ban bevezetett új közigazgatási rendszer mellett a régi választási rend alkalmazása súlyos szervezési és jogi bonyodalmakat okozhatott, sőt esetleg magukat a választásokat is megkérdőjelezte volna. Hozzátette, hogy két alapvető fenntartása van a törvénnyel szemben: az egyik arra vonatkozik, hogy mindössze fél évvel a választások előtt fogadta el a parlament, a másik pedig a szavazatszámlálás új módját érinti. Szerinte a d´Hondt-féle módszer alkalmazása, amely a szavazatokat mandátumokra számítja át, stabil parlamenti többség létrejöttét eredményezte a két legutóbbi parlamenti választáson, 1993-ban, illetve 1997-ben, és így az ország számára előnyösebb volt.

A pártok képviselői első nyilatkozataikban üdvözölték és helyesnek minősítették Kwasniewski döntését. Kivétel ez alól a Baloldali Demokratikus Szövetség (az elnök politikai hátországa), amelynek szóvivője úgy nyilatkozott, hogy sajnálják a döntést, mert ezzel "az ország veszített". "Mindenesetre" - tette hozzá - "ez az államfő szuverén döntése, saját kockázata volt, amelyet a párt semmilyen módon nem próbált befolyásolni".

Az új választási rend - igyekezvén elejét venni a korrupciónak - megszigorította a pártok finanszírozásának előírásait. A törvény még az eddiginél is inkább a központi költségvetésre utalja a pártokat, amelyek nem folytathatnak gazdasági tevékenységet, nem fogadhatnak el adományokat, és nem rendezhetnek nyilvános gyűjtéseket sem.

Az új rend szerint minden képviselőt a választókerületekben kell megválasztani, megszűnnek az országos listák. Eddig ugyanis 69 képviselő, akik a választókerületekben nem kaptak elegendő szavazatot, országos listáról bekerülhetett a szejmbe.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)