Több tucat tüntetőt tartóztattak le a rendőrök Londonban

Pattanásig feszült helyzet uralkodott kedd kora este London központjában, az Oxford Street körzetében, ahol az antikapitalista, globalizáció ellenes tüntetők mintegy ötezer fős csoportja több órán át farkasszemet nézett, néha dulakodásba keveredett a kivezényelt a rendőrökkel.

A május elsejei ünnep alkalmából különféle csoportok, szervezetek által szervezett több tucatnyi felvonulás rendezői kedd délutánra London híres bevásárló negyedébe, az általuk a fogyasztói kapitalizmus fő ütőerének tartott Oxford Streetre hirdettek tömegtüntetést. A London különböző negyedeiből a főútvonalhoz induló csoportokat a rendőrök feltartóztatták. A több ezer rendőr, lovas rendőr és rohamrendőr órákon át szembeszállt a tömeg nyomásával, nem engedte, hogy a tüntetők egyesítsék erőiket és együttesen vonuljanak fel az Oxford Streeten. Egyes radikális csoportok időről-időre megpróbálták áttörni a rendőrkordont, rakétákat dobtak a rendőrökre, dulakodásba keveredtek velük.

A rendőrség hangosbeszélőkön adta értésre, hogy a közrend védelmében nem engedi a felvonulást az Oxford Streeten, csak az általa biztosított útvonalon vonulhatnak a tiltakozók, illetve távozásra szólította fel a tüntetőket. Kora estig 29 személyt tartóztattak le London szerte, köztük kilenc külföldi állampolgárt a közrend megsértése miatt. A dulakodásokban heten sérültek meg.

A kora reggel kezdődött több tucat tiltakozó megmozdulás délutánig békésen zajlott. A rendőrség éberen őrzi a brit főváros központját, mivel a tavalyi hasonló tüntetések vandál pusztításba torkolltak, és több tucat személy sérüléséhez és több mint 90 tüntető őrizetbe vételéhez vezettek. A hatóságok páratlan biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, hogy elkerüljék az egy évvel ezelőtti anarchikus állapotokat. Több mint hatezer rendőr járőrözött a nap folyamán a brit főváros központjában és a londoni Cityben, ahol elővigyázatosságból védőállványt vontak sok szobor, emlékmű köré, bedeszkázták számos, főként nemzetközi üzleti vállalkozás portálját. Üzlethálózatok tucatja tartott zárva, London központjában az iskolákban az oktatás is szünetelt.

A rendőrség vezetői kizárták ugyan, hogy erővel, gumilövedék, vízágyú bevetésével lépjenek fel a közrendet megzavarók ellen, de arra figyelmeztettek, hogy az erőszak első jeleire őrizetbe vesznek minden bajkeverőt.

A reggel kezdődött első felvonulásokat a környezetvédők szervezték, akik karneváli hangulatban indultak el a központi pályaudvarok körzetéből a belváros felé több mint 600 kerékpárossal az élen, csengők berregtetésével, hogy a brit főváros közlekedésének, a levegő minőségének a javítását sürgessék. Hasonló okból tiltakozók százai ülősztrájkokkal tartóztatták fel több ponton a főváros zsúfolt főútvonalainak forgalmát. A több ezer felvonuló délben a parlamentnél és a Trafalgar-téren gyűlt össze, utóbbin Mary Poppins jelmezébe öltözöttek tucatjai etették a galambokat, tiltakozván a londoni polgármester azon döntése ellen, hogy a törvény erejével tiltja be a madarak etetését a brit főváros központjában.

(MTI)

Korábban:

(2001. május 1.)