McGuinness elismerte volt vezető szerepét az IRA-ban

Martin McGuinness, az északír kormány oktatási minisztere, a Sinn Fein párt parlamenti képviselője szerdán bejelentette a brit törvényhozásban, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg nevű fegyveres csoport vezetőségének tagja volt az 1970-es években. Az ír köztársasági mozgalom vezetője mostani bejelentésével először törte meg a mozgalom politikai szárnya, a Sinn Fein párt politikusai által régóta őrzött hagyományt, miszerint soha nem fedik fel az IRA-val való múltbeli kapcsolataikat.

Fotó: Paul Mcerlane

Martin McGuinness,
északír oktatási miniszter
McGuinness személyesen erősítette meg, hogy az 1971-es londonderryi véres vasárnap ügyében vizsgálatot folytató királyi bizottság elé terjesztett írásos vallomásában elismerte, hogy a 14 polgári személyt életét kioltó véres esemény idején az IRA második számú vezetője volt a többségében katolikusok lakta Londonderryben.

McGuinness beleegyezett abba is, hogy személyesen tegyen tanúvallomást a Lord Saville vezette bizottság előtt, amely a 30 évvel ezelőtti eseményekre és a brit hadsereg abban játszott szerepére kíván fényt deríteni. Az északír katolikus politikus kapcsolata az IRA-val korábban is közismert volt, McGuinness a hetvenes években kétszer is börtönben ült amiatt, hogy terrorista szervezet tagja volt.

McGuinness, aki a köztársasági mozgalom tárgyaló küldöttségét vezette a nagypénteki egyezményt kidolgozó többéves politikai tárgyalásokon, a beismeréssel megszegte az IRA tagjainak titkos esküjét, amelyet korábban csak a fegyveres csoporttól elpártolt tagok tettek meg. Egyes megfigyelők az északír politikus bejelentését úgy értékelik, mint újabb bizonyítékát annak, hogy az IRA kész felhagyni az erőszakkal és a megbékélés útjára lépni. Mások szerint a bejelentésnek gyakorlati oka van, McGuinness hitelességét kívánja erősíteni vele, amikor személyesen is vallomást tesz a királyi bizottság előtt az északír polgárjogi aktivisták 1972. január 30-án megtartott tömegtüntetéséről. A békés felvonulás a brit katonaság közbelépése nyomán vérengzésbe torkollott.

McGuinness az értesülések szerint határozottan meg fogja cáfolni a brit hírszerzés által a bizottság elé terjesztett jelentést arról, hogy az IRA provokálta ki a katonai fellépést, Martin McGuinness, a helyi IRA-parancsnoknak a tömegben lévő helyettese adta le az első lövést, amelyre a katonák válaszoltak. McGuinness írásos vallomásának belfasti nyilvánosságra hozása nyomán a nagypénteki egyezséget ellenző Demokratikus Unionista Párt (DUP) a belfasti nemzetgyűlésben kezdeményezte a katolikus miniszter visszahívását. A DUP bizalmatlansági indítványát jövő héten tárgyalja a testület.

(MTI)

Ajánló:

angolul

Korábban:

(2001. március 14.)