Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy felfüggeszt minden katonai jellegű kapcsolattartást Kínával. Szinte biztosra vehető, hogy az kapcsolatok elhidegülését a kémrepülőgép körüli huzavona idézte elő.

Fotó: Reuters

A bonyodalom egyik oka:
az EP-3 Orion kínai "fogságban"
A Pentagon szóvivőjének közlése indoklást nem tartalmazott, de teljesen egyértelmű, hogy az amerikai döntés az április elsejei kémrepülőgép-incidens utóhatásának tudható be.

A kínai vadászgéppel ütközött amerikai kémrepülőgép Hajnan szigetén hajtott végre kényszerleszállást.

A kínaiak a 24 főnyi személyzetet ugyan húsvét előtt szabadon engedték, de a gépet mindmáig nem adták vissza.

Az eddig folytatott kétoldalú megbeszélések célja amerikai részről az volt, hogy elérjék, Peking adja vissza a gépet. Az Egyesült Államok szerint az ütközés a kínai fél hibájából következett be.

Washington ragaszkodik a felderítő repülések folytatásához. Kína ellenben az amerikaiakat hibáztatja az incidensért, és követeli, hogy az amerikaiak hagyjanak fel a kémrepülésekkel.

A washingtoni rendelkezés értelmében felfüggesztik minden közös program végrehajtását, illetve együttes tevékenység folytatását katonai területen. Hatálya kiterjed például a kölcsönös hadihajó-látogatások, illetve katonatiszti csoportok kölcsönös látogatásainak törlésére.

Igazság szerint eddig sem voltak nagyon intenzívek az ilyen jellegű kapcsolatok, tehát a felfüggesztés korántsem jár drámai hatással.

A rendelkezés visszavonásig marad érvényben.

(MTI)

Korábban:

(2001. április 29.)