A cseh rendőrség szerint négy, míg a Nova kereskedelmi televízió szerint hat személy kapott szerdán délután és este levélbombát Prágában. Az egyik levélbomba felrobbant, és súlyos sebeket ejtett a levelet felbontó férfi jobb kezén. A címzettek ugyanannak az egy cégnek voltak a vezetői, a feladó pedig valószínűleg a vállalat pénzügyi manővereinek egyik áldozata.

A levélbombák címzettjei mindnyájan az 1997-ben csöndbe ment H-systemel nevezésű prágai építőipari vállalat egykori vezetői. A H-system igen előnyös feltételek mellett egyebek között villákat és családi házakat épített Prága egyik külvárosában A vállalkozása azonban tönkrement, s klienseinek az egyenként több millió koronára rúgó kárát mindeddig senki sem térítette meg. Az ügyet még vizsgálják, a megrendelők és a sajtó azzal gyanúsítják a cég volt vezetőit, hogy a befektetett százmilliókat ellopták.

Tekintettel arra, hogy a cég legfelsőbb vezetésében akkoriban 14 személy volt, a rendőrség figyelmeztette a többieket is, hogy ők is kaphatnak levélbombát, vagy más gyanús küldeményt. A vállalat volt igazgatójának a házát 1997-ben felgyújtották, más volt vezetőket pedig néhányszor bántalmaztak. A tetteseket nem sikerült kideríteni.

A rendőrség szerint egyértelmű, hogy a zavaros ügy mögött a becsapott ügyfeleket kell keresni. A levélbombák hasonló szerkezetűek, ebből a rendőrség arra következtet, hogy egy helyen készülhettek. A H-system egyik vezetője márciusban kapott egy levélbombát, amelyik akkor robbant fel, amikor az az illető szomszédja kivette a levelesládából. A robbanáskor senki sem sérült meg.

A H-system tevékenységébe a múltban szociáldemokrata tisztségviselők is bekapcsolódtak, ezért a sajtó egy része a vállalatot a mai kormánypárttal hozza összefüggésbe. Egyes sajtóvélemények szerint a nagy botrányt kiváltó ügy kivizsgálását eddig a szociáldemokraták akadályozták.

(MTI)

Ajánló:

angolul