A török parlament kitiltotta az újságírókat a törvényhozás épületének előteréből. A parlamenti tudósítók szerint ilyen esetre nem volt példa az elmúlt 20 évben, mióta visszaállították az 1980-as katonai puccs után feloszlatott törvényhozás jogait.

Az újságírók hajtókájukra tűzött fekete szalaggal tiltakoznak az általuk cenzúrának minősített tilalom ellen és elképzelhető, hogy bojkottálni fogják a parlamenti eseményeket. A múlt héten már - túlzsúfoltságra hivatkozva - kitiltották a parlamenti tudósítókat arról a folyosóról, ahol gyakran interjúvolták meg a frakciók, vagy bizottságok üléseiről érkező honatyákat.

Ali Iliksoy, a parlament alelnöke azzal magyarázta az újabb korlátozást, hogy az újságírók gyakran kihallgatták az előtérben beszélgető képviselőket és szövegkörnyezetükből kiemelve írták meg kijelentéseiket.

A korlátozás azután lép életbe, hogy a parlamenten keresztülvitték azokat az súlyos kihatású gazdasági törvényeket, amelyek nélkül a pénzügyi válsággal küszködő ország nem kaphatja meg a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank mintegy 20 milliárd dolláros kölcsönét.

(MTI)