I. Mihály volt román uralkodó Bukarestbe érkezett <br/>

Vágólapra másolva!
I. Mihály király, Románia volt uralkodója feleségével, pármai Bourbon Annával együtt péntek délután háromhetes látogatásra Romániába érkezett. A román főváros otopeni repülőterén a volt uralkodót és feleségét nagyobbik leányuk, Margaréta hercegnő és férje, Radu herceg, továbbá Ion Iliescu elnök két tanácsosa és más személyiségek, valamint királypárti szimpatizánsok kisebb csoportja fogadta.
Vágólapra másolva!

A repülőtérről a királyi pár egyenesen szálláshelyére, a Bukarest északi részén lévő Erzsébet-palotába hajtatott, ahol több száz királypárti köszöntötte érkezését. I. Mihály a palotába érkezve "elég szomorú helynek" mondta szállását, arra utalva, hogy 55 évvel ezelőtt itt, akkori dolgozószobájában, fegyveres fenyegetés hatása alatt volt kénytelen aláírni lemondását a trónról.

"Akik ezt az egészet okozták, már nincsenek. Csak én maradtam meg" - mondta I. Mihály.

A volt román uralkodót még márciusban Ion Iliescu elnök hívta meg az egykori bukaresti királyi palotában berendezett Modern Művészeti Múzeum megnyitására. Mihály király azonban programkényszerekre hivatkozva udvariasan elhárította a meghívást, majd később közölte, hogy május 18-án tud eleget tenni a jelenlegi román államfő meghívásának.

Szombaton a királyi pár részt vesz egy bukaresti gimnázium évfordulós ünnepségén, este pedig Ion Iliescu elnök látja őket vendégül vacsorára a Cotroceni palotában. Adrian Nastase kormányfő az I. Mihály megérkezése előtti órákban úgy nyilatkozott, hogy kormánya visszavonta fellebbezéseit és óvásait a volt királyi ingatlanok visszaigénylése ügyében született törvényszéki döntésekkel szemben, ezzel is bizonyságát adva annak, hogy "civilizált bánásmódot" akar kialakítani az ország volt uralkodójához fűződő viszonyban.

(MTI)