Az illetékes cseh hatóságok a hétvégén e-mailben megküldték Ausztriának a temelíni atomerőmű környezeti terhelhetőségi vizsgálatának azon részeit, amelyeket a korábban átadott dokumentumokból hiányolt az osztrák fél, ám az anyag Josef Pühringer felső-ausztriai tartományi elöljáró, a Greenpeace mozgalom és az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egybehangzó vélemény szerint nem kielégítő.

Josef Pühringer tartományi elöljáró a környezetvédelmi minisztériumban a megküldött anyagról hétfőn tartott értekezlet nyomán közleményben hangsúlyozta: éppen abban a két kérdéskörben nem kielégítő az újabb rész, amely különösen érdekelné Ausztriát, vagyis a súlyos balesetek lehetőségének taglalását és a temelíni atomerőmű bezárását illetően.

Pühringer szerint az úgynevezett nulla-változattal kapcsolatban - tehát azt a lehetőséget illetően, hogy Temelínt nem helyezik üzembe - a cseh fél hamis energiagazdálkodási adatokat közölt, míg a súlyos balesetekkel kapcsolatban ugyan szerepelnek az anyagban azok az adatok, amelyekből a cseh fél az esetleges hatások számításánál kiindult, ám ezek egy német erőmű adatai.

A Greenpeace a dokumentumokban annak az 1999-es tanulmánynak a részleteit fedezte fel, amelynek alapján Prágában meghozták a döntést az erőmű építésének befejezéséről. A szervezet megítélése szerint a tavaly decemberi kormányfői találkozón megkezdett úgynevezett melki folyamat végleg megfeneklett. Ulli Sima, az SPÖ környezetvédelmi szóvivője arra mutatott rá, hogy a régebbi tanulmányok idézése bizonyítja: Prága nem érdekelt a komoly vizsgálatban.

(MTI)

Korábban:

(2001. február 4.)