Az orosz főváros önkormányzata saját kreszt alkotott a moszkvai lóközlekedés számára, megtiltva egyebek között az éjszakai lovaglást, s a négylábú állat szabad mozgását "lakókerületére" korlátozta. A lovasok sem ússzák meg: számukra kötelező lesz a lovaglóruha és a sisak.

A moszkvai lókresz szerint ezentúl a paripa "önerőből" csak abban a kerületben mozoghat, amelyben bejegyezték, ennél hosszabb utakra csak lószállító járműben indulhat. A lónak és lovasának (vagy kísérőjének) egyaránt megfelelő okmányokkal kell rendelkezniük, személyi, illetve lóigazolvánnyal, pontosabban "törzskönyvvel". Ilyen lólevelet a moszkvai hatóságok minden csikónak kiállítanak, amely már betöltötte a hat hónapot, s törzskönyvezik az országos lótenyésztő kutatóintézetnél.

Az éjszakai lovaglás betiltása mellett a moszkvai lovak nappal óriási szabadságot kapnak, természetesen csak a beoltott és regisztrált hátasok, így részt vehetnek versenyeken és szolgáltatásokban, vagy akár cirkuszi mutatványokban is. S hogy a lovasok sem maradjanak ki, számukra előírás immár a lovaglóruha és a sisak használata, állítólag saját biztonságuk érdekében.

Jurij Luzskov polgármester - akinek dúsgazdag vállalkozó felesége, Jelena Baturina az orosz lósportszövetség elnöke - azonban távolról sem volt túl szigorú a négylábúakkal, pontosabban a moszkvai illetőségű paripákkal. Kérdés persze, hogy mi lesz azokkal a lovakkal, amelyeknek nincs moszkvai gebepasszusuk. Talán ugyanúgy
járnak el velük, mint Moszkva azon "vendégeivel", akik 24 órán belül nem tudtak bejelentkezni az illetékes rendőrkapitányságon - vagyis őrizetbe veszik őket "a személyazonosságuk és moszkvai tartózkodásuk céljai tisztásásáig", majd némi büntetés kifizetése után szélnek eresztik őket.

(MTI)