A macedón hadsereg újabb offenzívája elől 1500 albán - többségében gyerek és nő - menekült át Észak-Macedóniából Szerbiába. A macedón tűzérség még éjjel is tűz alatt tartotta azt a két falut amit korábban az UCK fegyveresei foglaltak el.

Mintegy 1500 albán menekült át csütörtök éjjel a macedón hadsereg által tűz alá vett Lojane faluból szerbiai területre.

Az észak-macedóniai faluból menekülők, főleg nők és gyerekek, a dél-szerbiai határmelléken lévő Miratovice albán faluba érkeztek péntek hajnalban - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivőnője.

A macedón erők csütörtökön offenzívát indítottak, hogy elűzzék az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) felkelőit Kumanovó térségéből. Az UCK fegyveresei által elfoglalt Vaksince és Lojane falvak körül macedón katonák foglaltak állásokat. A szóvivőnő, Astrid van Genderen Stort, akit az AFP Miratovicában ért el telefonon, azt mondta, hogy Lojanét éjfél után is ágyúzták még.

Szkopjéban Ljubcso Georgievszki macedón miniszterelnök kijelentette, hogy a kormánykoalícióban részt vevő két albán pártnak az UCK-gerillákkal kötött megállapodása "felhívás az albánoknak a Macedónia elleni háborúra". Két legális pártnak egy "terrorista csoporttal" való együttműködése "katasztrofális helyzetet" teremtett - toldotta meg.
Borisz Trajkovszki macedón elnök felszólította az Albánok Demokratikus Pártját (DPA) és az Demokratikus Felvirágzás Pártját (PDP), hogy érvénytelenítsék az UCK-val kötött megállapodást. Arben Xhaferi, a DPA elnöke kilátásba helyezte: kilép a koalícióból, ha a Nyugat ragaszkodik ahhoz, hogy felbontsa a megállapodást.

A szkopjei brit nagykövetség, az Európai Unió nevében "teljesen elfogadhatatlannak", míg egy névtelenségbe burkolózó washingtoni tisztségviselő "szerencsétlennek" minősítette az egyezséget. A dpa szerint Trajkovszki hangsúlyozta: mindkét albán pártnak félreérthetetlenül le kell szögeznie, hogy terroristák nem vehetnek részt az ország jövőjét meghatározó döntések meghozatalában.

(MTI)

Korábban:

(2001.05.24.)