A dél-szerbiai albán gerillák a kitűzött határidő előtt leszerelték fegyveres szervezetüket

A magát Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UCPMB) nevező szervezet tagjai vasárnapra virradóra utolsó fegyvereiket és hadfelszerelésüket is átadták a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erő (KFOR) katonáinak. Felszámoltak minden lövészárkot és fedezéket, amelyeket az elmúlt hónapokban a Koszovó menti biztonsági övezetben a jugoszláv erők elleni harchoz emeltek.

Az UCPMB a nevében szereplő albánlakta dél-szerbiai városoknak az ENSZ-igazgatású Koszovóhoz csatolását kívánta kiharcolni, és tavaly ellenőrzése alá vonta a Koszovó menti 5 kilométer széles biztonsági övezetnek az említett városok mellett elterülő szakaszát. A KFOR engedélyével a jugoszláv erők márciustól fokozatosan visszatérhettek a biztonsági övezetbe, a kérdéses dél-szerbiai "B" szakasz felett pedig csütörtökön kezdték átvenni az ellenőrzést.

A politikai-diplomáciai és katonai vereséget szenvedett UCPMB a napokban vállalta, hogy gerillái május végéig leteszik a fegyvert, és feloszlatják szervezetüket. Szombaton megadta magát a KFOR-nak az UCPMB első számú vezetője, Shefqet Musliu, akit később szabadon engedtek, miután megígérte, hogy többé nem harcol.

A belgrádi kormányzat bujanovaci tájékoztató központja vasárnap közölte, hogy a gerillák átal hátrahagyott számos fegyvert találtak a "B" szakaszban: 298 kézi fegyvert, 51 kilogramm robbanóanyagot, 365 kézigránátot, 142 gyalogsági és 129 harckocsiaknát, és közel 35 ezer darab lőszert. A fegyverek utáni kutatás folytatódik, a gerillák ugyanis egyedül Lucane falu körül 800 aknát telepítettek - állította a központ.

(MTI)

Korábban:

(2001. május 24.)