A Magyar Állandó Értekezlet összehívását sürgeti az RMDSZ és az MKP

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja egyaránt szükségesnek tartja a Magyar Állandó Értekezlet őszi összehívását. Az RMDSZ és az MKP vezetői Románia és Szlovákia belpolitikai helyzetéről, a két ország integrációs esélyeiről, a magyar közösségek állapotáról, valamint a státustörvény visszhangjáról tárgyalt szombaton az RMDSZ kolozsvári ügyvezető elnökségén.

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Markó Béla RMDSZ-elnök természetesnek találta, hogy az erdélyi magyarság szoros kapcsolatokat ápoljon a környező országok magyar közösségeivel, és úgy vélte, hogy a továbbiakban a gazdasági kapcsolatokra kell nagyobb hangsúlyt fektetni.

Bejelentette, hogy az elkövetkező hónapokban találkozót szerveznek a két politikai alakulat parlamenti frakciói számára. Markó arról is beszélt, hogy mind az RMDSZ, mind az MKP igényli a Magyar Állandó Értekezlet összehívását az őszi hónapokban.

Bugár Béla, az MKP elnöke kijelentette, szerinte az RMDSZ és az MKP egyaránt a motor szerepét tölti be a két ország integrációs törekvéseiben. Ezért a két politikai alakulat tapasztalatainak összevetése, a hasonlóságok és a különbözőségek elemzése mindkét ország hasznára válik.

Megjegyezte, a szlovákiai kormánykoalícióban részt vevő MKP kétéves eltolódással az RMDSZ-éhez hasonló élményeket él meg. Elmondta, hogy a szlovákiai magyar szervezetet ez nem érte teljesen váratlanul: pártja kormányra lépése előtt rendkívül hasznos eszmecserét folytatott az RMDSZ elnökével.

Újságírói kérdésre Bugár Béla közölte: a státustörvény kapcsán hallgatólagos megállapodás született a szlovákiai koalíció pártjai között. Eszerint a szlovák kormányzat megvárja a törvény budapesti elfogadását, és csak azután fogalmazza meg észrevételeit. A pártelnök emlékeztetett arra, hogy a szlovák diplomácia egyelőre nem is kezdett egyeztetéseket Budapesttel.

Farkas Pál, az MKP országos tanácsának elnöke hozzátette, hogy a státustörvényhez hasonló megoldások Szlovákiában nem újkeletűek, hiszen a szlovák parlament évekkel ezelőtt hasonló törvényt fogadott el a határon túli szlovákok számára.

Markó Béla helyesnek találta a román és a magyar diplomácia egyeztetését, elmondta azonban, hogy őt a megbeszélések tartalmáról nem tájékoztatták.

Bugár Béla közölte, hogy a szlovákiai közigazgatási reform, melyről jövő héten kezd tárgyalni a szlovák parlament, "próbára teszi a Magyar Koalíció Pártja politikusainak idegrendszerét". Szerinte azonban helyes volt az országos tanács döntése, mely a kormány által kidolgozott két változat közül a jobbik megszavazására hatalmazta fel a magyar kormánytagokat.

Bugár úgy vélte, az MKP alapszabálya ellen vétettek a párt azon politikusai, akik bírálták a döntést, és arról beszéltek, hogy a párt lemondott a programjában kitűzött céljáról. Közölte: a kormány által előterjesztett törvényjavaslatot a koalíció pártjai is különbözőképpen értelmezik, ezért kétséges, hogy sikeres lesz-e a törvénykezési folyamat. A szlovákiai küldöttség szombaton este a kolozsvári magyar közélet jeles képviselőivel találkozott, vasárnap Gyulafehérvárt, Nagyenyedet és Torockót kereste fel.

(MTI)

Ajánló: