Fasiszta és antiszemita könyveket is szabadon árusítottak a román könyvvásáron

A héten befejeződött Bookarest elnevezésű könyvvásár egyetlen - nemzetközi visszhangot is kapott - szenzációja a Mein Kampf és a Cion bölcseinek könyve című kötetek román nyelvű kiadása volt. Bár az Európában ritkán felbukkanó művekre már a nyitás napján a külföldi sajtó is felfigyelt, a könyvek végig a polcokon maradtak.

"Nincs törvényes eszközünk arra, hogy megvédjük a könyvvásárt. Más országokban, akik ilyen kiadásokkal jelentkeznek, súlyos börtönbüntetést kockáztatnak" - mondta a Bookarest zárásakor Mihai Oroveanu, a kiállításokat szervező országos hivatal vezetője.

A Bookarest botrányával egy időben figyelt fel a román sajtó arra a zsidóellenes viccgyűjteményre, amelyet a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt egyik Kolozs megyei képviselője állított össze.

A sajtóbeszámolók megjelenése után Izrael bukaresti nagykövetsége hivatalosan tiltakozott. A nagy példányszámban piacra dobott gyűjtemény miatt ugyan Corneliu Vadim Tudor szenátor, a párt elnöke látványosan bocsánatot kért a parlamentben, de a pártelnöki mea culpa ellenére a könyv árusítása zavartalanul folyik.

(MTI)