Ismét lezárták az osztrák határt a temelíni atomerőmű ellen tiltakozók

A temelíni atomerőmű elleni tiltakozásul vasárnap délután 3-kor mintegy 150 tüntető lezárta a Wullowitzban lévő, legnagyobb osztrák-cseh határátkelő osztrák oldalát. A tüntetők három óra elteltével, 18.00 óra után nem sokkal felszámolták a blokádot. A rendőrség beavatkozására nem került sor.

A tiltakozók transzparensekkel és zászlókkal vonultak fel, és hoztak egy fából készült ketrecet, amelyben két bábu Wolfgang Schüssel kancellárt és Wilhelm Molterer környezetvédelmi minisztert jelképezte, amiért, úgymond, az atomlobbi foglyai.

Később a jelenlévők tüzet gyújtottak, és ugyancsak jelképesen elégették az úgynevezett melki megállapodást, amely a két ország kormányfői között decemberben Melkben jött létre a vitatott erőmű alapos vizsgálatáról, valamint arról, hogy a vizsgálódás ideje alatt nem lesznek további határblokádok. A környezetvédők az elmúlt hetekben átadott dokumentumokat elégtelennek, a melki folyamatot halottnak minősítették, és ennek megfelelően a vasárnapi december óta az első határlezárás.

Josef Pühringer, az Atomveszély elleni Platform szóvivője a lakosság spontán önvédelmi akciójának nevezte a blokádot. Amikor a bécsi cseh nagykövetség munkatársa telefonon felhívta a figyelmét arra, hogy az ilyen megmozdulás az erőmű üzemeltetőinek malmára hajtja a vizet, Pühringer azt válaszolta, hogy a korábbi blokádok Csehországban is mozgósították a közvéleményt.

A vasárnapi tüntetést egyetlen kivétellel minden atomellenes osztrák szervezet támogatta: a kivétel az Osztrák-Cseh Atomellenes Bizottság, amely nem kívánt részt venni illegális akcióban.

A határblokádot a szervezők eredetileg a közeli Weigetschlagban lévő kisebb határátkelőnél akarták tartani, de a rendőrség nem engedélyezte a tüntetést, mivel a szervezők nem voltak hajlandók biztosítani egy forgalmi sáv szabadon hagyását. Ennek megfelelően Weigetschlagban nagyobb, míg Wullowitzban csupán kisebb rendőri készültség volt.

A tüntetők azzal a feltétellel vonultak el, hogy képviselőik még a héten találkozhassanak Wolfgang Schüssel kancellárral, és amennyiben ez nem történik meg, újabb határlezárásokat szerveznek.

(MTI)

Korábban:

(2001. április 11.)