Megszületett az Afrikai Unió

Hivatalosan is megszületett az Afrikai Unió, a földrész államainak szövetsége. A szervezet létrehozását tavaly márciusban határozták el, szombaton 37. országként Ghana is elfogadta az unió alapelveit. Az Afrikai Uniónak a tervek szerint olyan közös intézményei is lesznek, mint parlament, központi bank, törvényszék.

Az Afrikai Unió létrehozását az Afrikai Egységszervezet tavaly márciusi rendkívüli líbiai csúcsértekezletén, Szirtben hirdették ki a résztvevő állam- és kormányfők. Az Afrikai Unió hivatalos megalakulásához az kellett, hogy az AESZ 53 tagállamából 36 ország parlamentje becikkelyezze az alapelveit rögzítő törvényt. Szombaton 37 országként Ghana is elfogadta az unió alapelveit. Moamer el-Kadhafi líbiai vezető kijelentette: "Kudarcot vallott az Egyesült Államoknak az a kísérlete, hogy éket verjen a Szaharától délre és északra fekvő afrikai országok közé".

Az Afrikai Uniónak az elképzelések szerint később olyan közös intézményei is lesznek, mint parlament, központi bank, törvényszék. Felépítésében nagy vonalakban az Európai Uniót követi majd. Ez lesz a témája az afrikai államfők júliusi lusakai csúcsértekezletének. Az unió székhelye Addisz-Abebában lesz.

Egyelőre nem világos, hogy a gyakorlatban hogyan fog működni az unió, hiszen az AESZ korábbi erőfeszítései az afrikai egység összekovácsolására rendre meghiúsultak. Moamer el-Kadhafi líbiai vezető már évek óta szorgalmazza az afrikai államok szoros együttműködését, hogy kivezesse országát az elszigeteltségből.

(MTI)

Ajánló: