Megtámadtak egy orosz belügyi konvojt Csecsenföldön

Négy orosz rendőr vesztette életét egy támadásban, amely egy belügyi konvojt ért Groznijtól délre, Alhan-Jürt közelében. A tűzharcban hét szakadár fegyverest öltek meg a szövetségi erők.

Az összetűzés még szombaton történt, és az orosz parancsnokság szokás szerint elég szűken adagolta az információt. Vasárnap reggel még csak arról tett említést, hogy mindössze három rendőr sebesült meg az Alhan-Jürtnél vívott ütközetben. A tájékoztatás szerint a szakadárok távirányítású aknát robbantottak a konvoj egyik páncélozott járműve alatt, majd ezután nyitottak össztüzet a harci feladat végrehajtásáról visszatérő belügyi katonákra. Az orosz összefoglaló jelentések vasárnap csak tíz orosz rendőr és katona sebesüléséről tettek említést, továbbá arról, hogy az utászok 11 robbanószerkezet hatástalanítottak az utakon.

Az Mi-24-es harci helikopterek szombaton négy bevetésben támadták a szakadárokat, és a vegyenói szorosban megsemmisítettek egy nyári tábort.

Orosz belügyi források vasárnap megerősítették, hogy előző nap nagyösszegű sikkasztás vádjával őrizetbe vették a Moszkva-barát csecsen kormány egyik miniszterelnök-helyettesét, Hamzat Idriszovot. Az orosz-csecsen háborúkban számtalan példa akadt a közpénzek elsikkasztására, a köztársaság egyfajta "fekete lyuk" volt, és most is az, olyan, amelyben nyomtalanul tűnnek el a költségvetési pénzek és a katonai kiadások.

(MTI)

Korábban:

(2001. május 25.)