Önbíráskodásba kezdtek az ázsiaiak Nagy-Britanniában

Az elmúlt évek legsúlyosabb nagy-britanniai faji zavargásainak színtere volt szombat éjjel az északnyugat-angliai Oldham városa. Többszáz randalírozó ázsiai fiatal vívott ádáz csatát a kivezényelt rohamrendőrökkel, akiknek csak vasárnap reggelre sikerült helyreállítani a rendet városszerte.

A manchesteri rendőrség szóvivője vasárnap "valódi mészárlásnak" minősítette az összecsapásokat, amelyekben több mint húszan sebesültek meg. A város utcáin vandál pusztítást véghez vivő mintegy 500 fiatal közül tizenhetet letartóztattak.

A zavargások azután kezdődtek, hogy fehér fiatalok egy maroknyi csoportja szombat este téglákkal, kövekkel, gyújtóbombákkal dobálta meg az ázsiai lakosság otthonait. A kivonuló rendőrök ugyan feltartóztatták a randalírozókat, és négy személyt letartóztattak, az ázsiaiak azonban elégtelennek találták a hatósági intézkedést és önbíráskodásba kezdtek. Gépkocsik tucatjait gyújtották fel, gyújtóbombákkal, téglákkal dobálták meg a fehérek lakta városrész üzleteit, lakóházait, majd a kivonuló rohamrendőrök ellen fordultak.

Mind a helyi közösségek vezetői, mind a rendőrség illetékesei megdöbbenésüknek adtak hangot az események miatt. Az Oldhamban élő bangladesiek vezetői a szélsőjobboldali csoportokat vádolták, mondván, a városban tervezett felvonulásaikkal még inkább felszították a gyűlölködő hangulatot.

Eric Hewitt, Manchester térségének rendőrfőkapitánya vasárnapi sajtóértekezletén kijelentette, bár a rendőrség tudatában van annak, hogy az elmúlt hetekben jelentős mértékben megnőtt a feszültség az Oldhamban élő fehérek és ázsiaiak között, nem tud magyarázatot adni a páratlanul heves erőszakra. A rendőrség adatai szerint a térségben az elmúlt hónapokban kimagaslóan nagy számú rasszista indíttatású támadást jelentettek, ezek többsége fehérek ellen irányult.

A Manchester-közeli városban azután vált feszültté a helyzet, hogy a múlt hónapban ázsiai fiatalok egy csoportja szinte a felismerhetetlenségig összevert egy idős fehér férfit. A támadás előtt az ázsiai fiatalok nyíltan arra figyelmeztették Oldham lakóit, hogy lakónegyedüket "fehérek számára tiltott övezetnek" nyilvánítják, ahol kezükbe veszik a törvénykezést, mert a rendőrség nem védi meg őket az ellenük irányuló faji indíttatású támadásoktól.

Az elmúlt hetekben a rendőrség fiatalok tucatjait tartóztatta le a fehérek és az ázsiaiak közötti rendszeres összecsapások, verekedések miatt. A manchesteri rendőrség az elmúlt hetekben több száz fő rendőrrel erősítette meg a járőrözést a városban, ahol az előző két hét végén a szélsőjobboldali Nemzeti Front valamint a Náciellenes Liga is tiltakozó gyűlést akart tartani, de Jack Straw belügyminiszter betiltotta a politikai gyűlések, tüntetések megrendezését a városban.

A helyi közösségek vezetői szerint a fiatalok erőszakos magatartását a kilátástalanság szítja. Miközben a kormány foglalkoztatáspolitikája nyomán országos méretekben rohamosan csökken a munkanélküliség, a város egyike azon térségeknek, ahol egyre nagyobb a munkanélküliek aránya a fiatalok, különösen az ázsiaiak körében.

(MTI)