Parlamenti választás kezdődött Cipruson

Az új törvényhozás feladata lesz, hogy felkészítse a földközi-tengeri országot az európai uniós csatlakozásra. A hat választási körzetben mintegy 467 ezer cipriótát, köztük 60 ezer először szavazó 18 évest várnak a reggel hét órától délután öt óráig nyitva tartó szavazóhelyiségekbe.

A közvélemény-kutatások a kommunista Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártja (AKEL) győzelmét vetítik előre. Az 56 tagú képviselőházban eddig a jobboldali Demokratikus Tömörülés alkotta a legnagyobb frakciót. A felmérések ugyanakkor azt is tükrözik, hogy a választásra jogosultak viszonylag széles tábora, 7-12 százaléka még bizonytalan volt a szavazás előtti napokban.

A Reuters helyszíni jelentése szerint a főváros, Nicosia utcái a templomba igyekvő hívőktől eltekintve néptelenek voltak közvetlenül a szavazóhelyiségek megnyitása után.

A Földközi-tenger keleti részén fekvő sziget gyakorlatilag megosztott 1974 óta, amikor török katonák törtek be Ciprusra egy tiszavirág életű, görög sugallatra végrehajtott államcsíny után. A kizárólag Ankara által elismert "Észak-Ciprusi Török Köztársaságban" 30 ezer török katona állomásozik. A török közösségnek külön elnöke, kormánya és törvényhozása van.

(MTI)