Párttá alakult az orosz Jobboldali Erők Szövetsége

Párttá alakult az orosz Jobboldali Erők Szövetsége, amely vasárnap hajnalban befejeződött kongresszusán Borisz Nyemcovot választotta elnökévé. A laza pártszövetség az 1999-es alsóházi választásokon Vlagyimir Putyin elnök nevét és politikáját tűzte zászlajára, és csaknem háromtucatnyi helyet szerzett a 450 tagú állami dumában.

A tucatnyi jobboldali pártot tömörítő unió tagjai az elmúlt hetekben sorra adták fel önállóságukat, hogy egy nagy jobboldali pártot hozzanak létre, amely már megfelelne az új párttörvénynek. Ez a - várhatóan még az idén törvényerőre emelkedő - dokumentum legalább 10 ezer főben szabja meg egy párt bejegyzéshez szükséges taglétszámát, és saját szervezettel kell rendelkeznie a 89 régió legalább felében.

A Putyin elnököt szinte feltétel nélkül támogató, de az Egység Kreml-párti mozgalomtól jobbra elhelyezkedő új párt elnöke a 42 éves Borisz Nyemcov lett, miután Jegor Gajdar - Jelcin volt elnök kormányfője - visszalépett a jelöltségtől. Nyemcov ugyancsak Jelcin felfedezettje, az előző orosz államfő az 1995-ben Nyizsnyij Novgorodban kormányzóválasztást nyert politikusból csinált első miniszterelnök-helyettest, majd az 1998-as pénzügyi válság kapcsán végrehajtott kormányváltásnál menesztette addigi kegyencét.

A jobboldali párt politikai tanácsába - elnökségébe - főként Jelcin egykori kegyeltjei kerültek társelnökként, Jegor Gajdar mellett Anatolij Csubajsz volt első miniszterelnök-helyettes, Irina Hakamada, aki államtitkárként működött és Szergej Kirijenko, aki egy ideig miniszterelnök is volt. A Jobboldali Erők Szövetsége talán ezért is választotta pártindulónak Glinka Hazafias dalát, amelyet a Jelcin-korszak orosz himnuszaként tartanak számon.

(MTI)