Több ezren rekedhettek az albán lázadók kezén levő macedón falvakban

A macedón kormányerők vasárnap harci helikoptereket vetettek be az ország északi részén harcoló albán lázadók ellen, akiket még mindig nem sikerült onnan kiszorítani. Ugyancsak robbanások hallatszottak a koszovói határ közelében fekvő Orizare térségében.

A kormánycsapatok vasárnap délután felújított légi támadásai után a szárazföldön mindkét oldalon mesterlövészek lövöldöztek, és tüzérségi tűzpárbaj zajlott. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Vasárnap a macedón rendőrség páncélos oszlopot - egy tucatnyi páncélozott járművet és három T-55-ös tankot, valamint egy rendőrbuszt - irányított a lázadók által körbezárt Matejce falu körzetébe az ott állomásozó ötven rendőr megerősítésére. Az AP szerint vélhetően több ezres polgári lakosság rekedt a lázadók kezén levő falvakban.

A lázadók azt állítják, hogy Macedónia albán kisebbségének jogaiért harcolnak, Szkopje szerint azonban a fegyveres felkelők célja egy földterület kiszakítása az országból és egy albán miniállam létrehozása.

Vlado Buckovski macedón védelmi miniszter a hét végén megismételte kormánya eltökélt szándékát: vereséget mérnek a lázadókra, a katonai műveleteket addig folytatják, amíg "meg nem tisztítják az ország területét a terroristáktól". Tárgyalásokról szó sem lehet - közölte.

(MTI)

Korábban:

(2001. május 26.)