Buteflika megfélemlíti országa újságíróit

Tüntettek az újságírók hétfőn Algírban, és a köztársasági elnökhöz közel álló, L'Expression című lap kivételével nem jelentek meg a magánkézben lévő algériai lapok hétfőn, tiltakozásul a sajtószabadság korlátozása ellen. Az afrikai országban drákói szigorral fordulnak azon újságírók ellen, akik "megsértik" a köztársasági elnököt.

Az újságírók a főváros egy jelképesen a szólásszabadságról elnevezett kis terén gyűltek össze: a teret a szélsőségesek által meggyilkolt mintegy hatvan újságíró kollégájuk emlékére nevezték el így. Mostani akciójukkal azoknak a sajtóvétségekre kiróható büntetőjogi szigorításoknak a visszavonásáért léptek fel, amelyeket május 16-án hagyott jóvá az algériai nemzetgyűlés. A szónoki emelvény előtt állók közül nem egynek jelképesen le volt ragasztva a szája, vagy lakatot viselt rajta, számos feliraton pedig ez állt: "Nemet mondunk a sajtószabadság legyilkolására, le a diktatúrával".

A sajtó munkatársai által szégyenletesnek nevezett büntetőjogi szigorítások értelmében kettőtől tizenkét hónapig tartó börtönbüntetéssel és 50 ezertől 250 ezer dinárig (200 ezertől 1 millió forintig) terjedő pénzbírsággal sújtható bárki, aki a köztársasági elnököt sértő, becsmérlő, rágalmazó megjegyzést tesz, sértő rajzot vagy képet tesz közzé az írott sajtóban vagy az elektronikus hírközlő eszközök útján.

Abdelaziz Buteflika államfő úgy vélekedett, hogy az algériai büntetőjogban a sajtóvétségekre eddig kiróható büntetések nem voltak eléggé szigorúak és elrettentőek.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. február 11.)