Felmentette tisztségéből és tartalékállományba helyezte a román legfelső védelmi tanács (CSAT) Vasile Lupu hadtesttábornokot, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának első helyettesét. A CSAT közleménye szerint a felmentésre Lupu tábornok saját kérésére került sor.

Az SRI második számú emberének távozását a román sajtó már korábban kész tényként kezelte, mivel Lupu tábornok, aki tíz éve volt a posztján, belekeveredett az úgy nevezett Timofte-KGB ügybe. A román sajtóban már két éve napvilágot láttak olyan értesülések, melyek szerint Radu Timofte szenátort, az SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság elnökét állítólag 1989 előtt figyeltette a Securitate, mivel azt gyanították, hogy kapcsolatban áll a szovjet titkosszolgálattal, a KGB-vel.

A vádak előkerültek tavaly a választási kampány részeként is, de különös jelentőséget idén az év elején kaptak, amikor Radu Timoftét kinevezték a SRI igazgatójának. Timofte kinevezése után vizsgálatot indított a SRI felügyeletét ellátó parlamenti bizottság, de belső vizsgálat folyt a szolgálaton belül is. Mindkét vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy hamis dokumentumok alapján láttak napvilágot a politikus KGB-kapcsolatairól szóló hírek, és ezeket a hamis dokumentumokat 1993-ban a SRI berkein belül készítették.

A vizsgálatok nyomán öt SRI-ezredest és egy tábornokot, köztük a kémelhárítással foglalkozó részleg vezetőjét és helyettesét már menesztették a hírszerző szolgálatból. Az SRI belső vizsgálata után a román lapok megírták, hogy Vasile Lupu tábornok is szerepet játszott a "Timofte-ügyet" tápláló információk kiszivárogtatásában, de az ő sorsáról - éppen beosztása miatt - a legfelső védelmi tanács dönthet.

(MTI)