Az Iszlám Dzsihád újabb öngyilkos merényletekkel fenyegetőzik

Abdalláh al-Sami sejk a szélsőséges palesztin Iszlám Dzsihád mozgalom egyik vezetője pénteken kilátásba helyezte, hogy a szervezet tagjai a jövőben újabb öngyilkos merényleteket hajtanak végre izraeli célpontok ellen. A sejk a Saron által meghirdetett tűzszünetet csak propagandafogásnak tekinti.

Abdalláh al-Sami sejk szerint az öngyilkos merényletek elérték céljukat: Ariel Saron izraeli kormányfőt egyoldalú tűzszünetet kihirdetésére kényszerítették, habár a palesztinok szerint az izraeli kormány által meghirdetett egyoldalú tűzszünet csupán propagandafogás. Lázító hangú beszédében a sejk 1500 ember előtt egy gázai tüntetésen megfenyegette Izraelt, hogy helikopterei és rakétái sem fogják megvédeni az Iszlám Dzsihád bosszújától.

A gázai eseményekkel egy időben az észak-ciszjordániai Deir Isztija településen palesztinok egy csoportja és néhány izraeli pacifista a zsidó telepek ellen tiltakozott. Az izraeli hadsereg rálőtt a tüntetőkre, akik köveket dobáltak a közeli zsidó telepekre. Az incidensben egy palesztin megsebesült, a hatóságok pedig őrizetbe vettek öt izraelit és négy palesztint, köztük a település polgármesterét.

***

A Jediót Ahronót című izraeli napilapban pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint az izraeli lakosság 53 százaléka a május 22-én meghirdetett egyoldalú tűzszünet felmondását szorgalmazza. A Dafah független intézet által készített felmérésből az is kiderül, hogy az izraeli lakosság több mint ötven százaléka a tavaly szeptemberben kezdődött palesztin felkelés (intifáda) évekig tartó elhúzódásával számol. A vizsgálat szerint a megszállt területeken lévő zsidó telepek építésének befagyasztásával az izraeliek 57 százaléka ért egyet. A zsidó állam lakóinak 68 százaléka jó kormányfőnek tartja Saront, de 46 százalék szerint nem tartotta meg azt a választási ígéretét, hogy megvédi az izraelieket a palesztin támadásoktól.

Korábban:

(2001. június 1.)