Meghalt az AIDS elleni küzdelem 12 éves élharcosa

Meghalt az AIDS elleni küzdelem 12 éves élharcosa, a dél-afrikai Nkosi Johnson. A HIV-fertőzötten született kisfiú ma hajnalban, álmában halt meg.

Nkosi Johnson
A 12 éves Nkosi Johnsont Nelson Mandela az AIDS elleni küzdelem szimbólumának nevezte.
"Nem lehetsz AIDS-es egy öleléstől, egy puszitól, egy kézfogástól. Normális emberek vagyunk, tudunk sétálni, beszélgetni" - mondta Nkosi tavaly júliusban Durbanban, a Világ AIDS-konferenciáján tartott megrázó beszédében. A 12 éves fiú ezután több konferencián is tartott beszédet, amelyben mindig nyíltan vállalta betegségét.

A múlt év végén azonban az AIDS miatt súlyos agykárosodást szenvedett, kórházba kellett szállítani, és már akkor tudni lehetett, hogy csak kevés ideje van hátra. Januárban hazaszállították a kórházból, mert az orvosok úgy ítélték meg, hogy már nem tudnak segíteni rajta..

Nkosi HIV-fertőzötten született, édesanyja már rég meghalt AIDS-ben. A kisfiút 2 évesen fogadták örökbe. Nevelőanyja Gail Johnson a BBC-nek elmondta: sokszor beszélgettek a halálról.

"Mindig csak azt mondta, hogy mennyire szomorú, hogy el kell hagynia engem. És erre csak azt tudtam mondani, hogy nagyon fog hiányozni, és soha senki nem pótolhatja őt" - mondta Johnson.

Ajánló: