Sikertelen volt a katonák túszmentő akciója a Fülöp-szigeteken

Muzulmán szélsőségesek néhány nappal ezelőtt húsz túszt ejtettek foglyul. A katonák megpróbálták elvágni a túszejtők útvonalát, de az akció közben kirobbant tűzharcban ketten meghaltak, 14-en pedig megsebesültek, köztük túszok is. A Fülöp-szigeteki vezetés szerint a túsz-ügy az ország belügyének számít.

A Fülöp-szigeteki muszlim szélsőségesek, akik húsz túszt, köztük három amerikait tartanak fogva, pénteken háromórás csatát vívtak a kormánykatonákkal a déli Basilan szigetén. Két sorkatona elesett, 14 pedig megsebesült.

A kormánykatonák el akarták vágni az Abu Szajjáf csoport emberrablóinak menekülési útvonalát - közölte Edilberto Adan dandártábornok a Basilan szigetén lévő, őserdő övezte Lampinitben.

A muszlim szélsőséges csoport egyik vezére telefonon azt mondta a Radio Mindanaónak, hogy két túsz is megsebesült. Abu Szabaja a mikrofon elé citálta az egyik túszt, Teresa Ganzont, aki könyörgött a katonáknak: ne avatkozzanak be, mert az a túszok életébe kerülhet. Ganzon nem tudta megerősíteni két túsztársa sebesülését, de azt igen, hogy a három amerikai épségben van.

Az Abu Szajjáf csoport azzal fenyegetőzött, hogy megöli egyes túszait, ha támadás éri. Mindamellett az elnöki szóvivő kijelentette: Manila a hadműveletek folytatását tervezi, amíg csak az emberrablók szabadon nem engedik túszaikat. Az AFP szerint Rigoberto Tiglao később jelezte: az emberrablók tudtul adták, hogy váltságdíj fejében elengednék foglyaikat.

(MTI)