A tálibok megtiltották, hogy a külföldi nők volán mögé üljenek Afganisztánban. Az intézkedés hátterében az ENSZ és más segélyszervezetek, valamint a tálib vezetés között dúló vita áll. A tálibok nehezményezik, hogy a segélyszervezetek gyakran alkalmaznak női munkaerőt. Az ENSZ viszont tevékenységének felfüggesztését is kilátásba helyezte, mivel a tálib milícia gyakran zaklatja a segélymunkásokat.

Az afganisztáni tálib vezetés újabb rendelete alapján tilos autót vezetni az országban dolgozó külföldi nőknek. A tálib vallási rendőrség szerint a női autóvezetés "szemben áll az afgán hagyományokkal", és "rossz hatással van a közösségre" - írja a BBC. A vezetéstől eltiltott külföldi nők, emellett be kell hogy tartsák az Afganisztáni Iszlám Emirátus törvényeit is.

A rendelkezés hátterében a fokozódó feszültség áll a tálibok és az ENSZ között, mivel a nemzetközi szervezet nőket és külföldieket is alkalmaz. Az még nem világos, hogy a rendeletnek milyen hatása lesz azon kívül, hogy afgán férfiakat fognak sofőrként alkalmazni. Stephanie Bunker, a szomszédos pakisztáni ENSZ szervezet vezetője szerint az intézkedés inkább a kisebb segélyszervezeteket érinti majd.

Szerdán az ENSZ arról panaszkodott, hogy alkalmazottait rendszeresen zaklatják a tálib milícia külföldi tagjai. A segélyszervezet tevékenységének felfüggesztését is kilátásba helyezte, ha a helyzet nem normalizálódik. A két fél között komoly feszültségek forrása az is, hogy Kabulban az ENSZ nőket alkalmazna arra, hogy felmérjék az élelmezésügyi helyzetet.

Az ENSZ élelmezésügyi programja (World Food Programme), amely pékségeket üzemeltet a fővárosban szeretné, ha helyi asszonyok felméréseket és interjúkat végeznének a kabuli otthonokban, hogy a szervezet jobban be tudja azonosítani, milyen segítségre van szükségük az embereknek. Az ügyben indított magas szintű tárgyalások kudarcot vallottak. A tálibok korábban eltiltották a nőket mindenféle munkavégzéstől, valamint az államilag finanszírozott iskolai képzéstől is - írja a BBC.

Ajánló:

(angolul)