A törökországi Demre templomárnak felújítására 900 ezer dollárt ajánlott fel egy német elektronikai vállalat. A legenda szerint ebben a templomban élt Mikulás, azaz Szent Miklós püspök. A város a Törökországba irányuló vallási turizmus legkedveltebb célpontja. A második legkedveltebb célpont az efeszoszi Mária-ház, ahol állítólag Szűz Mária élt Jézus keresztre feszítése után.

A temlom belseje most
900 ezer dollárral támogatja a törökországi Demre templomának újjáépítését egy német elektronikai vállalat. A legenda szerint ebben az Antalya közeli városban élt az a püspök, akiről a Mikulás-legenda szövődött.

A negyedik században élt Szent Miklós püspök nagylelkűségéről lett híres, mivel rendszeresen támogatta a rászoruló nincsteleneket. Demre városa e legendának köszönhetően lett a Törökországba irányuló vallási turizmus legkedveltebb célpontja. A második legnépszerűbb célpont Efeszoszban található. Itt áll Mária háza ahol állítólag Szűz Mária élt azután, hogy fiát Jézust keresztre feszítették.

A törökül csak Noel babaszinak emlegetett Miklós püspök templomának a felújítására a Siemens AG ajánlotta fel a tekintélyes összeget. Ezt Muammer Karabulut, a Török Mikulás Alapítvány vezetője közölte. Az alapítvány kitartóan őrzi Szent Miklós örökségét. 1998-ban beperelték az amerikai Levi Strauss farmergyártót, mondván, hogy kigúnyolták Szent Miklós emlékét, mivel egy hirdetésben az éppen nem dolgozó, lábát egy hintaszékben lógató Mikulással népszerűsítették termékeiket.

Törökország nagyban számít a turizmusból származó bevételekre, mivel ennek segítségével nyílik csak módja arra, hogy kikerüljön a gazdasági válságból. Tavaly 10 millió turista, 7,6 milliárd dollárt költött el az országban.

Ajánló:

(angolul)