Az izraeli kormány átadott a Palesztin Hatóságnak egy névsort, amelyen mintegy háromszáz palesztin szélsőséges szerepel, és követeli letartóztatásukat. Közben Ariel Saron izraeli kormányfő az orosz NTV televíziós csatornának adott interjújában gyilkosnak és megrögzött hazudozónak minősítette Jasszer Arafat palesztin vezetőt.

Raanan Giszin, Ariel Saron izraeli kormányfő szóvivője kedden elmondta, hogy a kormány eltökélt szándéka az Izrael elleni terrortámadások elkövetőinek kézre kerítése. A szóvivő szerint a listát az elmúlt héten adták át a Palesztin Hatóságnak. Az Iszlám Dzsihád és a Hamász palesztin szervezetek, illetve a Fatah mozgalom legfontosabb keresett tagjainak, illetve a terrortámadások, pokolgépes merényletek feltételezett elkövetőinek, az öngyilkos merényletek feltételezhető kitervelőinek, segítőinek neve szerepel rajta.

Izrael az elmúlt hetek merényleteiért felelősnek tartja a Jasszer Arafat vezette Palesztin Hatóságot, mert az új palesztin felkelés tavaly őszi kezdetekor szabadon bocsátott a börtönből több tucat szélsőségest. A merényletek elkövetőjeként a legtöbb esetben a Hamász, illetve az Iszlám Dzsihád jelentkezett.

Saron - négy nappal a húsz izraeli halálos áldozatot követelő tel-avivi merénylet után - az orosz NTV televíziós csatornának adott interjújában heves kirohanást intézett a palesztin elnök ellen, aki szombaton tűzszünetet hirdetett a véres akció után. "Arafat gyilkos és megrögzött hazudozó. Nem államfő. Volt néhány olyan ember, aki azt várta, hogy úgy fog viselkedni, mint egy államfő, de sokkal inkább gyilkosok és terroristák vezetőjeként lép fel" - hangoztatta Saron az izraeli televízióban levetített interjúban. Saron novemberben egyszer már nevezte gyilkosnak és hazudozónak Arafatot, de kormányfővé választása óta tartózkodott attól, hogy a nyilvánosság előtt ilyen szavakkal bélyegezze meg a palesztin elnököt.

Arra a kérdésre, hogy a kormány valóban engedélyt adott-e a hadseregnek e két szervezet felszámolását célzó akciókra, amint azt az izraeli sajtó írta, a szóvivő az AFP hírügynökség tudósítójának azt válaszolta: a kormány politikája nem változott, "a terroristák elleni harc folytatódik, mert ők is folyamatosan támadnak minket".

George Mitchell volt amerikai szenátor kedden azzal a kéréssel fordult a washingtoni kormányhoz, hogy vállaljon nagyobb szerepet a közel-keleti konfliktus igazságos és békés megoldásában. Mitchell ezt Dubajban tartott sajtóértekezletén jelentette be, ugyanis magánemberként az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik. Ő volt az elnöke annak a nemzetközi bizottságnak, amelynek az ősz óta tartó izraeli-palesztin fegyveres konfliktusról szóló jelentés elkészítése volt a feladata.

Mitchell szerint a helyzet kizárólag úgy oldható meg, ha az izraeliek és a palesztinok helyreállítják az egymás iránti bizalmat.

(MTI)

Korábban:

(2001. június 5.)