A konzervativizmus erőivel, a thatcherizmussal való végső szakításra szólította fel a szavazókat Tony Blair kormányfő a csütörtöki brit törvényhozási választás előtt elmondott utolsó nagy kampánybeszédében.

A 21. század kezdetén eljött az idő, hogy továbblépjünk a thatcherizmustól - nem azzal, hogy elutasítunk mindent, ami akkor történt, hanem azzal, hogy felismerjük, mi volt a rossz azokban az időkben - mondta Blair. Szerinte a Munkáspárt elfogadta a thatcherizmus pozitív elemeit, de meg kíván szabadulni a konzervatív kormányzás alapvető hibáitól: a gazdaság fellendülésének és hanyatlásának váltakozásától, a közszolgáltatások alulfinanszírozásától, a szociális megosztottságtól, az Európa-ellenes politikától.

Blair úgy vélte, William Hague pártvezér "rászolgált" a csütörtökre jelzett vereségre, mivel politikája múltba tekintő és pártját "még a nyolcvanas években tapasztaltnál is szélsőségesebb irányba kormányozta." Kijelentette, ha a toryk kerülnének ki győztesen a választásokból, Margaret Thacher "mozgatná a bábokat."

Miközben Blair a thacherimust temette, Margaret Thatcher jelezte, hogy "halála napjáig" a konzervatívok mellett kampányol. A volt kormányfő, aki szokatlanul nagy szerepet vállalt Hague oldalán a toryk kampányában, az utolsó két napon is fáradhatatlanul járta a "bevehetőnek" hitt körzeteket. Hague utolsó kampánybeszédében azokat a "tisztességes, józanul gondolkodó" embereket - az orvosokat, tanárokat, rendőröket, kisvállalkozókat, gazdákat - szólította fel pártja támogatására, akik annak idején három egymást követő választáson győzelemre segítették Thatchert.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Munkáspárt előnye valamelyest megcsappanását mutatta a kampány végére. A The Guardian számára az ICM intézet által készített felmérésben a Munkáspárt támogatottsága negyvenhárom százalékos, ami négy százalékponttal kevesebb, mint egy héttel ezelőtt. A toryk ugyanennyivel erősödtek, és támogatottságuk harminckét százalékos. A Charles Kennedy vezette liberális demokraták tizenkilenc százalékkal a harmadik helyen állnak.

Lehet, hogy William Hague pártja veresége esetén is posztján maradhat: a megkérdezettek többsége őt tartja a konzervatív politikusok között a lehetséges legjobb pártvezetőnek.

A három legnagyobb párt az utolsó nagyszabású rohamot indította a lehető legtöbb szavazat megszerzéséért. A pártvezetők több ezer kilométert utaznak helikopteren, buszokon, vonaton. Blair reggeli londoni sajtóértekezlete, a BBC rádió hallgatóival folytatott telefonos beszélgetése után egy-egy angliai, walesi és skóciai szavazókörzetet keres fel. Kennedy Délnyugat- és Közép-Angliában, továbbá Edinburh-ban kampányol. Hague London és Délkelet-Anglia után saját választókörzetében a yorkshire-i Richmondban zárja a napot és kampányát.

(MTI)