Óvóhelyek tömeges építéséről és a régiek felújításáról fogadott el programot a moszkvai önkormányzat. Emellett felülvizsgálják a javarészt még a sztálini időkben, hatalmas mélységekben kiépített metróhálózatot. A városatyák szerint ugyanis a történelem kiszámíthatatlan.

Óvóhelyek tömeges építéséről és a régiek felújításáról fogadott el programot a napokban a moszkvai önkormányzat. Az intézkedési csomag magában foglalja a részben ezt a célt szolgáló - javarészt még a sztálini időkben, hatalmas mélységekben kiépített - metróhálózat biztonsági felülvizsgálatát is.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap kíváncsi volt arra, vajon milyen külső támadástól akarják megóvni a városatyák a moszkvaiakat: az egyik illetékestől az a válasz érkezett, hogy "a történelem kiszámíthatatlan, a délszláv polgárháborúban sok életet mentett meg a megfelelő színvonalú polgári védelem, Oroszországban viszont az elmúlt évtizedben lepusztult ez az infrastruktúra".

A beruházásoknak azonban reálisabb oka is van: nincs garancia arra nézve, hogy az orosz főváros nem lesz egy "újabb Csernobil", vagyis tömeges természeti katasztrófa színhelye. A moszkvai önkormányzat szerint kritikus szinten van a város ipari szennyeződések általi fenyegetettsége, 56 üzem használ rendszeresen veszélyes vegyi anyagokat. Az illetékesek az élelmiszergyárakat tartják a legnagyobb rizikóforrásnak, mivel ezek ammóniával, klórral és más, halálos méregnek számító szerekkel dolgoznak.

A moszkvai óvóhelyek számát titkosan kezelik, de a lap információi szerint csak a nyugati városrészben kétszer ennyire lenne szükség a meglévő 78 mellett. A korábban kiépített föld alatti helyiségeket jelenleg garázsként hasznosítják, de veszély esetén a bérlőknek természetesen el kell vinniük féltve őrzött autóikat, ha lesz rá idejük.

Az orosz lap azt a végkövetkeztetést vonja le: ne gondolják a moszkvaiak, hogy ha még nincs is háború, nincs okuk semmiféle aggodalomra, mert változatlanul érvényes a "Légy éber!" régi jelszó.

(MTI)