Lecsukták a volt argentin elnököt

Illegális fegyvereladás miatt letartóztatták Carlos Menemet, Argentína 1989-99 közötti elnökét. A peronista politikus a legnagyobb ellenzéki párt vezéreként a hatalom visszaszerzésére készült, ezért szerinte politikai per áldozata lett.

Menem volt elnököt az argentin bíróság azzal vádolja, hogy 1991 és 1995 között illegális fegyverüzleteket szervezett. A vád szerint Ecuadornak és Horvátországnak adott el géppisztolyokat, és nehéztüzérségi fegyvereket. Ecuadornak akkoriban Peruval voltak kisebb összecsapásai, a horvátok pedig Jugoszlávia szétesését követően álltak háborúban akkoriban.

Menem azt állítja, a fegyvereladások teljesen legálisak voltak, és politikai per áldozata lett. A bíróság nyomozást folytat az elnök sógora és volt tanácsadója, illetve kormánya volt hadügyminisztere ellen is. Menem évtizedes elnöklése alatt gyorsan fejlődött az argentin gazdaság, de sokszor vádolják, hogy a 90-es években burjánzott a korrupció az országban. Menem elnöki pozíciója elvesztése óta is politizált, a legnagyobb ellenzéki párt vezéreként készült a 2003-as választásokra. Szerinte letartóztatásával visszatérését akarják megakadályozni a hatalmon lévők.

[origo]

Ajánló:

(spanyolul és angolul)