A holland kormány szerint nincsen engedélyük azoknak az orvosoknak, akik azt tervezik, hogy egy úszó klinikán, az ír felségvizeken kívül végezzenek el abortuszt olyan ír asszonyokon akiknek erre nincsen lehetőségük hazájukban. Az esetleges törvénysértés miatt vádat emelhetnek ellenük, és akár négy és fél éves börtönbüntetést is kaphat a három egészségügyi szakember.

A holland felségjelű Aurora két orvossal és egy nővérrel a fedélzetén hétfőn hagyta el Hollandiát, hogy Írországba menjen és felvegye a fedélzetére azokat, akik abortusz alá akarják vetni magukat. A két orvos azt tervezi, hogy olyan egészségügyi szolgáltatást nyújtanak - melyben az abortusz is beletartozik -, melyet tiltanak az ír törvények. A hajót - amely várhatóan csütörtökön érkezik Dublinba - egy Nők és Hullámok Alapítvány nevű holland civil szervezet finanszírozza.

A holland egészségügyi miniszter, Els Borst azt mondta a parlamentben, hogy a Nők és Hullámok Alapítvány megkapta ugyan az abortusz végrehajtására szóló engedélyt, de azt még hivatalosan nem küldték el nekik.

A holland igazságügyi miniszter, Benk Korthals szerint az engedély nélküli abortusz végrehajtása törvénybe ütköző cselekedetnek számít, és az ezt elvégző orvosokra akár négy és fél év börtön is várhat. Hozzátette, addig viszont semmiféle fellépésre nincs mód, amíg a tettet nem követték el.

- Magunkra vállaljuk az ügyet, amennyiben a tudomásunkra jut a törvénysértés, de semmit nem tudunk csinálni, amíg a hajó vissza nem tér Hollandiába - közölte Korthal miniszter.

A Nők és Hullámok Alapítvány szóvivője közölte: a csoport betartja a holland törvényeket, de nem mondta világosan, hogy személyzet tartózkodik-e majd az abortusz elvégzésétől.

Mielőtt elhagyta volna Hollandiát, a hajón lévő csoport azt mondta, hogy csak gyógyszeres kezelés útján előidézhető vetélést csinálnak majd, de nem számítanak műtéti beavatkozásra. Az igazságügyi miniszter szóvivője viszont közölte: tudomása szerint jogi szempontból nincs különbség a két procedúra között.

Az ír törvények 1992 óta ismerik el a nőknek azt a jogát, hogy külföldön végeztessék el az abortuszt. A múlt évben 6000 ír nő utazott az Egyesült Királyságba csak azért, hogy véget vessen nem kívánt terhességének. A terhesség megszakítást az 1967-es Abortusz törvény teszi lehetővé Angliában, és Walesben, de Írországban nem került bevezetésre.

A hajónak amúgy Írország csak az első állomása, mert folytaja útját Brazíliába és a Fülöp-szigetekre is, ahol szintén tilos az abortusz.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

(2001.06.05.)